Trump-aanhanger verdacht van sturen van reeks bompakketten

Arrestatie in Florida De FBI heeft een 56-jarige man opgepakt, die de afzender lijkt te zijn van de bompakketten. Hij is fervent Republikein en had een strafblad.

Het busje van de verdachte Cesar Sayoc en enkele stickers.
Het busje van de verdachte Cesar Sayoc en enkele stickers. Foto’s AP en Reuters

Na zeker dertien bompakketjes voor hooggeplaatste Democraten, onder wie oud-president Obama en critici van president Donald Trump, is vrijdag de waarschijnlijke afzender opgepakt in de Amerikaanse staat Florida.

Het busje dat vermoedelijk aan hem toebehoorde was volgeplakt met pro-Trumpstickers en andere politieke boodschappen. ‘CNN SUCKS’ (‘CNN is waardeloos’) is op een ervan te lezen. Volgens Amerikaanse media was de 56-jarige Cesar Sayoc geregistreerd als Republikein en was hij eerder veroordeeld voor het dreigen met het plaatsen van een bom. Hij had al een uitgebreid strafblad.

Hoewel er niemand gewond raakte, wakkerden de pakketjes kort voor de Congresverkiezingen van 6 november de toch al grote onrust in het land aan. Republikeinen en Democraten kwamen er nog scherper door tegenover elkaar te staan.

Lees ook: Mikpunten van extreem-rechts krijgen bommen opgestuurd

President Trump riep na de aanhouding opnieuw op om „samen te komen”. Na de eerste reeks bompakketjes deze week veroordeelde de president de verzendingen al, maar snel daarna legde hij de schuld bij „de opzettelijk onjuiste en onnauwkeurige berichtgeving van de Mainstream Media”.

Vrijdag uitte hij op Twitter nog zijn frustratie over „deze bomzaken”. Die zouden afleiden van de tussentijdse verkiezingen in november. „Republikeinen verliezen momentum. Erg jammer, wat er nu gebeurt. Republikeinen, ga stemmen!”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Republicans are doing so well in early voting, and at the polls, and now this “Bomb” stuff happens and the momentum greatly slows - news not talking politics. Very unfortunate, what is going on. Republicans, go out and vote!

Sayoc enige verdachte

De FBI bevestigt dat in totaal dertien bompakketten zijn onderschept en sluit niet uit dat er nog meer onderweg zijn. Alle explosieven zagen er hetzelfde uit: een kort stuk pvc-pijp met een klok en batterij, en gevuld met potentieel explosief materiaal. Autoriteiten gaan ervan uit dat Sayoc de enige verdachte is.

De reeks begon maandag met een pakket voor de Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros, daarna volgden pakketten voor Hillary Clinton, Barack Obama, voormalig CIA-chef John Brennan - via de redactie van CNN - en acteur Robert De Niro. Op de dag van de aanhouding werden nog eens minstens drie pakketten onderschept.

Twee waren bedoeld voor twee Democratische senatoren en een voor James Clapper, directeur Nationale Inlichtingen onder Obama. Sayoc werd gevonden door een vingerafdruk op een van de enveloppen, die stond in het systeem door eerdere veroordelingen. Volgens The New York Times staan ook diefstal, drugsbezit en fraude op zijn strafblad.

Lees ook: Ook bompakketten gestuurd naar Joe Biden en Robert De Niro

Vervreemd van familie

Sayoc, die volgens een neef vervreemd van zijn familie was en in het busje leefde, wordt verdacht van vijf delicten, waaronder het illegaal versturen van explosieven en bedreigingen van personen onder wie een voormalig president. Hem hangt 48 jaar celstraf boven het hoofd.

Autoriteiten lieten zich niet uit over het motief. Minister van Justitie Jeff Sessions zei bij een persconferentie wel dat de verdachte, zoals verwacht, „politiek partijdig lijkt te zijn”.

Dat blijkt ook uit Sayocs uitlatingen op sociale media. Zijn Twitter-account staat vol steunbetuigingen voor Trump en complottheorieën over Soros. Uit zijn vermoedelijke Facebook-profiel blijkt volgens persbureau AP dat hij enige Trumpbijeenkomsten bijwoonde. Hij zou veel conservatieve pagina’s ‘geliked’ hebben.