Recensie

Snel naar de hel met zwaarmoedige pop van Bazart

Recensie De Vlaamse popgroep Bazart kreeg de meisjes aan het zingen in een bijna vol Paradiso. Zanger Mathieu Terryn is een slangenmens met een jezuscomplex.

De Vlaamse band Bazart.
De Vlaamse band Bazart. Foto Thor Salden

„O liever snel naar de hel, dan traag naar de hemel.” Het is één ding als een Vlaamse popgroep die woorden zingt. Het wordt een heel ander verhaal wanneer de tekstregel uit de monden van honderden tienermeisjes komt, in een bijna vol Paradiso. Zanger Mathieu Terryn van de Gents/Antwerpse groep Bazart hoorde het aan, de microfoonstandaard geheven over de jonge vrouwen, en zag dat het goed was.

Terryn is zo’n frontman die je in goed Hollands een eersteklas uitslover zou noemen. Zijn lange jas met legerprint onder een wapperende haardos houdt hij een optreden lang aan, ook als het na een uur flink zweten wordt. Hij draagt sneeuwwitte megagympen met lichtgevende veters en beweegt zich als een slangenmens met een jezuscomplex. Zijn intense teksten („’t Komt hard aan, ’t komt harder dan hard aan”) serveert hij met gefronst voorhoofd uit over de eerste rijen.

Bazart presenteert zich graag als een duistere, door „kleinkunst in de Vlaamse betekenis” geïnspireerde popgroep. In de praktijk levert dat een merkwaardige kruising op tussen Depeche Mode en Doe Maar, geënt op een zwaarmoedige jarentachtigsound met teksten over de valkuilen van de liefde. De muziek van drie synthesizerspelers en een drummer bonkt en zoemt, in songs als ‘Voodoo’ en het hierboven geciteerde ‘Goud’. „Met z’n allen naar de hel, fak ja!” (Terryns dankwoord na het vrouwelijk unisonokoor).

Een duet met Eefje de Visser in het intiem-bombastische ‘Onder Ons’ brengt enige verlichting. Die wordt hopeloos om zeep geholpen door de gekunstelde toevoeging van rapper Glints aan het nummer ‘Niet te Dichtbij’. Zijn Engelstalige woordenstroom slaat de plank mis om Bazart de straatwaardigheid van een hippe popgroep te geven. Dat belooft nog wat voor de toekomst, wanneer de Vlamingen zich los willen weken van het eenkennige meisjespubliek. Traag naar de hemel is zo slecht nog niet, zal Mathieu Terryn dan zeggen.