Real Madrid sluit zich af voor pers en publiek

El Clásico Het is crisis bij Real Madrid in aanloop naar de uitwedstrijd tegen FC Barcelona. Trainer Julen Lopetegui heeft een zege nodig.

Real-coach Julen Lopetegui heeft resultaat nodig, deze zondag in El Clásico.
Real-coach Julen Lopetegui heeft resultaat nodig, deze zondag in El Clásico. Foto Manu Fernandez/AP

Van één ding zijn ‘Real Madrid-watchers’ Diego Torres (El País) en Pablo Polo (Marca) allebei vast overtuigd: als zondag de Clásico tegen FC Barcelona verloren gaat, dan ligt Julen Lopetegui er meteen uit. Zelfs een smeekbede van de spelers zou de coach van Real dan niet meer helpen. „Er is maar één iemand de baas bij de club en dat is voorzitter Florentino Pérez”, stelt Torres, verslaggever van de Spaanse kwaliteitskrant. „Zijn besluit staat al vast. Lopetegui zal hoe dan ook voor de kerst vertrekken. Het is alleen even wachten op het juiste moment en op een adequate opvolger. Met een goed resultaat in Camp Nou zal Lopetegui hooguit zijn verblijf kunnen rekken.”

Het is onrustig bij Real Madrid, de media voeren de druk automatisch op. Na het vertrek van coach en clubicoon Zinedine Zidane – die met het winnen van een landstitel, drie Champions Leagues, twee wereldbekers, twee Europese Super Cups en een Spaanse Super Cup aan een vorige crisis een einde maakte – kreeg voormalig bondscoach Lopetegui de leiding over de succesvolste voetbalclub ter wereld. Hij wist het vertrek van sterspeler Cristiano Ronaldo niet te verbloemen en is nu het fletse, hopeloze gezicht van een futloos elftal. „Aan alles is te zien dat er iets aan de ploeg ontbreekt”, zegt Polo, die Real al jaren volgt voor sportkrant Marca. „Alsof er geen honger naar succes is.”

Euforie of ellende, alles wordt uitvergroot door de talloze verslaggevers die dagelijks een radiouitzending, een sportjournaal of krantenpagina’s moeten vullen over ‘de Koninklijke’. Slechts vier van de eerste negen competitieduels werden gewonnen, en dan is het hommeles. Hoewel de club officieel eigendom is van de 92.000 socios, sluit Real zich in moeilijke tijden zoveel mogelijk af voor publiek en pers. „Vroeger kon je als journalist naast de kleedkamer gaan staan, even een speler aanschieten, de dokter een vraag stellen of de voorzitter aan zijn jasje trekken”, stelt Torres. „Ook al is Real Madrid een van de populairste bedrijven van Spanje, de huidige clubleiding voert een totalitair regime. Fans en media zijn gewoon buiten gezet. Vrijwel alle trainingen zijn besloten, persconferenties zijn toneelstukjes.”

Wel hoop, geen vertrouwen

Real Madrid en de media zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Julio Benlla stalt de dagbladen en de sportkranten al tientallen jaren uit voor zijn kiosk in de wijk Salamanca. Vrijwel iedereen, inclusief de krantenverkoper zelf, is in deze sjieke Madrileense buurt aanhanger van Real. De hoop op een goed resultaat tegen de aartsrivaal uit Catalonië is er wel bij Benlla, maar het echte vertrouwen ontbreekt. „Van al die commentaren in de kranten word je ook niet vrolijk”, zegt hij. „Voorheen was een krant als Marca de belangrijkste informatiebron, van de opstelling tot de tactiek van de tegenstander. Nu is alles speculatief.”

Torres en Polo moeten toegeven dat ze niet of nauwelijks toegang hebben tot de hoofdrolspelers. „Voetbal is als politiek geworden en spelers gedragen zich als politici”, legt Torres uit. „Binnen de club zijn er professionele leugenaars actief, die media proberen te manipuleren. Sommige journalisten laten zich ook gebruiken en drukken informatie af waarvan ze weten dat die niet klopt. In ruil voor nieuws op een ander moment. Dat is schadelijk voor de journalistiek natuurlijk.” Polo erkent dat er sprake is van „een voortdurend spel” tussen de club en media. Dat kan volgens hem beide kanten op. „Ons wordt vaak verweten dat we de club altijd in bescherming nemen. Maar in crisistijd is de druk van de pers op Real Madrid veel groter dan bij andere clubs.”

Lees meer over de onrust in Spanje na de coachwissel vlak voor het WK

Verschil van aanpak

In aanloop naar de klassieker tegen koploper FC Barcelona verschilt de aanpak van Torres en Polo. El País heeft in de kolommen al afscheid genomen van ‘het tijdperk Lopetegui’ en richt de blik in verschillende verhalen op diens opvolger. Marca gelooft er nog in dat Lopetegui zich met een zege op Barcelona kan handhaven. ‘Kleedkamer wil Lopetegui redden’, luidt de kop vrijdag in de grootste sportkrant van Spanje.

Torres weet via zijn netwerk dat de Portugees Jóse Mourinho, de Italiaan Antonio Conte en de Spanjaard Roberto Martínez tot de voornaamste kandidaten behoren om Lopetegui te vervangen. „Het probleem voor Pérez is dat er geen écht logische opvolger vrij rondloopt. Hij zal toch iemand moeten aanwijzen die door het kritische publiek van Real Madrid wordt geaccepteerd. Een snel ontslag van Mourinho bij Manchester United zou een zegen voor Pérez zijn. De clubleiding kan alles proberen te controleren. De trainer, de spelers en de media, maar de fans zijn ongrijpbaar. Pérez zal er alles aan doen om te voorkomen dat hij door de aanhang zelf als schuldige wordt gezien.”