Reactor Petten tijdelijk uitgeschakeld na lekkage

Er hoeven vooralsnog geen extra beschermingsmaatregelen voor omwonenden te worden getroffen.

Luchtfoto van de kernreactor van Petten
Luchtfoto van de kernreactor van Petten Foto Bram van de Biezen/ANP

De Hoge Flux Reactor in Petten is in de nacht van donderdag op vrijdag tijdelijk uitgeschakeld geweest vanwege een lekkage in de kruipruimte. Volgens exploitant NRG is er geen direct gevaar voor de omgeving.

De lekkage deed zich voor tijdens geplande werkzaamheden aan een leiding in het pompgebouw. Daarbij is radioactief verontreinigd water gelekt. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk en wordt door NRG onderzocht. De reactor werd na middernacht stilgelegd maar kon vrijdagochtend alweer in gebruik worden genomen. Medewerkers zijn gecontroleerd op radioactieve stoffen.

Lees ook: De drie alternatieven voor de Petten-kernreactor

Er hoeven vooralsnog geen extra beschermingsmaatregelen voor omwonenden te worden getroffen, zegt de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Wel moet het grondwater in de omgeving van de reactor de komende tijd in de gaten worden gehouden omdat niet duidelijk is hoeveel vervuild koelwater precies is gelekt. Het vervuilde water is in de bodem onder het pompgebouw terechtgekomen, aldus de ANVS.

Verouderd

De reactor bij Petten is sinds het einde van de jaren zestig in gebruik en is ernstig verouderd. De medische isotopen die in het Noord-Hollandse dorp worden gemaakt, zijn echter onmisbaar in de medische wereld. De radioactieve stoffen worden onder meer gebruikt bij pijnbestrijding bij de behandeling van kanker en voor het diagnosticeren van tumoren. In januari dit jaar werd bekend dat er in Petten geen hoogverrijkt uranium meer wordt gebruikt. Dit werd gebruikt als grondstof voor de medische isotopen, maar kan ook worden ingezet bij het vervaardigen van kernwapens.