Pieter Waterdrinker wint de Tzum-prijs 2018

Tzum-Prijs Literatuurwebsite Tzum kent de prijs voor de mooiste literaire zin toe aan de schrijver van Tsjaikovskistraat 40 voor een zin van 95 woorden.

Maartje Geeld/Hollandse Hoogte

De kleinste literaire prijs is dit jaar 95 euro waard, want de beste literaire zin van 2017 telde 95 woorden. Pieter Waterdrinker heeft de Tzum-prijs gewonnen voor een zin uit zijn roman Tsjaikovskistraat 40. De redactie van literatuurwebsite Tzum, die de winnaar vrijdagochtend bekendmaakte, koos de kandidaten uit de literaire romans uit het afgelopen jaar. Onder de tientallen beoordeelde zinnen waren meerdere zinnen uit romans van Maxim Februari, Lieke Marsman, Charlotte Mutsaers en Tommy Wieringa. Waterdrinker spande de kroon met elf nominaties, uit zijn ‘autobiografische vertelling’ over Sint-Petersburg.

De winnende zin luidt: ‘Zou deze stad op een andere breedtegraad liggen, in een ander landschap, met een andere stand van de zon, zonder de ellenlange grijze maanden van regen, mist en grauwheid, niet op deze schrale moerasgrond staan, in de bodem waarvan de botten liggen van de ontelbare stakkers die hun leven bij de bouw ervan hebben gelaten, maar op een rots, te midden van fraaie glooiende heuvels, met de zwartinkten silhouetten van olijfbomen en cipressen, dan zou Sint-Petersburg met zijn grande armée van mintgroene, zachtroze, bosbesrode en geel gesausde pleisterwerkgevels Florence met gemak naar de kroon steken.’

Dat lijkt, zo begint het juryrapport, een zin „van het type ‘Als mijn oom borsten had gehad, dan was het mijn tante’”, maar is „vernuftiger”. Behalve een opsteker voor Waterdrinker, die met zijn lovend ontvangen Tsjaikovskistraat 40 meermalen naast literaire prijzen greep, is de Tzum-prijs voor deze zin ook een financiële tegenvaller: Waterdrinker was namelijk ook genomineerd voor een zin van 737 woorden, tweeënhalve bladzijde in gedrukte vorm, waarin hij een weelderige beschrijving ten beste gaf van een Russische dis, met een bijzondere nadruk op de herkomst van kaviaar. Het prijzengeld wordt telkens bepaald door de aantal woorden in de zin.

De Tzum-prijs geldt als een onderscheiding voor fijnproevers, die de weelderigste stilisten in de Nederlandse literatuur erkent om hun uitzonderlijke taalkunst. De lijst laureaten van de afgelopen jaren leest als een hedendaagse canon van de druistigste zinnenschrijvers: Jeroen Olyslaegers, Yves Petry, Dimitri Verhulst en Ilja Leonard Pfeijffer. Eerder wonnen ook A.F.Th. van der Heijden en Tommy Wieringa. De grootste Tzum-prijs tot dusver won L.H. Wiener, in 2012, met een zin van 99 woorden.