Ook Apple begint een online videodienst

Volgend jaar moet de videodienst van Apple in 100 landen te zien zijn. Apple wil concurreren met Netflix en Amazon.

Apple begint in de eerste helft van 2019 met zijn eigen online videodienst. Eerst alleen in de Verenigde Staten, maar in de rest van het jaar moet de dienst beschikbaar komen in honderd andere landen. Apple wil zo concurreren met de grootste aanbieders Netflix en Amazon.

Dat meldt het Amerikaanse vakblad The Information op basis van drie bronnen binnen het mediabedrijf. Apple zelf geeft geen commentaar. De videodienst zou gratis toegankelijk worden voor gebruikers van Apple-apparatuur, zoals iPhones, iPads en Apple TV. Verder zou de kijker zich via de Apple-dienst kunnen abonneren op andere diensten als HBO.

Sinds het succes van Netflix (140 miljoen abonnees in 190 landen) proberen veel bedrijven hun eigen online videodienst op te zetten, om klanten aan zich te binden. De op één na grootste is van Amazon, van oorsprong een webwinkel. Ook mediabedrijf Disney is bezig met een eigen wereldwijde videodienst. Marktanalisten verwachten een titanenstrijd tussen deze vier. Die strijd uit zich nu vooral in het spenderen van tientallen miljarden aan eigen series – in deze betrekkelijk nieuwe markt is winst maken voorlopig ondergeschikt aan zo snel mogelijk groeien om een plek te veroveren.

Geruchten

Het nieuws van Apple’s videodienst komt niet als een verrassing. Het gerucht ging al een tijdje rond, en Apple was al sinds 2016 bezig met het produceren van eigen dramaseries en andere programma’s. Hiervoor heeft het grote Amerikaanse techbedrijf grote namen als Oprah Winfrey, Steven Spielberg en Sesame Workshop aan zich gebonden. Om de nieuwe videoafdeling te leiden, trok het bedrijf vorig jaar Jamie Erlicht en Zack Van Amburg aan, voormalige directeuren van filmbedrijf Sony Pictures. Voor het maken van eigen video heeft Apple één miljard per jaar uitgetrokken, maar marktanalisten denken dat dit snel zal oplopen, gezien de lange bestellijst.

Van de pakweg negenentwintig bestelde programma’s hebben er tot nu toe slechts twee het daglicht gezien: de slecht ontvangen realityshow Planet of the Apps (start-ups strijden om investeerdersgeld) en Carpool Karaoke, een variant op James Cordens populaire videoreeks waarin sterren zingen in de auto.

De productie van de series heeft volgens The Wall Street Journal vertraging opgelopen omdat Apple-topman Tim Cook alles familievriendelijk wil houden. Zo zou hij de reeds opgenomen serie Vital Signs, over het leven van hiphopproducer Dr. Dre, hebben afgekeurd omdat er een orgie in zit, en veel cocaïne en getrokken wapens. Cooks strategie is opmerkelijk omdat concurrenten als Netflix zich juist onderscheiden doordat ze programmamakers de vrije hand geven – wat leidt tot hogere kwaliteit, maar ook tot meer seks, geweld, vloeken en een onflatteus wereldbeeld.

Een dure NBC

Familievriendelijke programma’s kunnen kijkers buitendien al bij de traditionele tv-zenders krijgen. Reden waarom Apple-werknemers de eigen dienst alvast „een dure NBC” doopten. Het familievriendelijke karakter lijkt aan te sluiten bij het vermeende plan om de videodienst gratis aan te bieden aan afnemers van Apple-producten: dan moet je rekening houden met een zeer breed publiek. Cooks strategie lijkt verder op die van toekomstige concurrent Disney.

The Information ziet niet zo veel heil in nóg meer Amerikaanse series – de teller staat op 520 series in 2018 – en ziet meer in het plan om Apple’s videodienst te gebruiken als handig portal voor bestaande, kleinere abonneediensten als HBO. Probleem is echter dat die doorgaans al lopende overeenkomsten hebben met plaatselijke platforms. Zo wordt HBO in Nederland doorgegeven door Ziggo en in het Verenigd Koninkrijk door Sky. Amazon geeft ook andere videodiensten door, maar doet dat slechts in vier van de tweehonderd landen waar het bedrijf actief is.

Apple verdient zijn geld met hardware: iPhones, iPads en Mac-computers. In het derde kwartaal van 2018 kwam de omzet (53 miljard dollar; 11,3 miljard winst) weliswaar nog grotendeels van die hardware, maar daar zit nog nauwelijks groei in. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar was de omzetgroei van iPhones – verreweg de belangrijkste inkomstenbron – slechts 0,66 procent. De omzet uit diensten (App Store, iTunes, Apple Music) steeg juist stevig, 31 procent, naar 9,6 miljard dollar. Daar moet dus de groei vandaan komen.