Onderwijswet Orbán

Internationale universiteit dreigt Boedapest te verlaten

Als de Hongaarse regering voor 1 december geen garantie geeft dat de Central European University (CEU) in Boedapest kan blijven, dan verhuist de universiteit per 2019 naar Wenen.

Dat maakte de rector van de internationale universiteit donderdag bekend. „We worden een land uitgewerkt dat al 26 jaar ons thuis is”, zei de rector op een persconferentie in Boedapest.

De Engelstalige CEU, sinds 1991 actief in Hongarije met als missie „toekomstige leiders voorbereiden op het bouwen van open en democratische samenlevingen”, verkeerde sinds begin 2017 in onzekerheid.

Toen kondigde de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán een nieuwe onderwijswet goed die het voortbestaan van de universiteit direct bedreigde. Volgens de universiteit was deze wet een ‘CEU-wet’, op maat gesneden om haar te treffen. Haar oprichter, de Amerikaans-Hongaarse miljardair-filantroop George Soros, is het mikpunt van rechts-nationalisten in Europa en de VS. Deze week werd een explosief bij zijn woning in de buurt van New York aangetroffen. In Hongarije doneert Soros aan de CEU, en ook aan organisaties die zich inzetten voor democratie, mensenrechten en tegen corruptie. (NRC)