Nieuwe politieke beweging wil democratie omvormen

Een nieuwe politieke beweging tégen politieke partijen en voor een betere democratie. Zo presenteerde Code Oranje zich donderdag in het Haagse café Dudok. Iniatiefnemer en waarnemend burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard, die zijn PvdA-lidmaatschap opzegt, stelde dat „het tijdperk van politieke partijen aan het aflopen is”. De beweging wil in drie provincies meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart en later aan de Tweede Kamerverkiezingen. De naam Code Oranje roept volgens Blase terecht de associatie met „zwaar weer” op. Volgens hem is politiek Den Haag te veel „in zichzelf gekeerd” en worden politici niet meer vertrouwd. Code Oranje is bezorgd om het toenemend aantal mensen dat niet of „niet meer van harte” stemt of voor partijen als de PVV en Forum voor Democratie kiest. Code Oranje wil het anders gaan aanpakken. Via burgerjury’s en online fora wil de beweging permanent het volk raadplegen. De nieuwe beweging heeft nog geen standpunten: Code Oranje wil eerst weten wat burgers belangrijk vinden. (NRC)