‘Metalheads hebben vaak iets met geschiedenis’

Mediavreters In Mediavreters vertellen mensen wat ze kijken, lezen, luisteren en liken. Deze keer: museummedewerker Ruud Coolen.

Illustratie Anne van Wieren

Metalfan Ruud Coolen dook jaren geleden een smederij in. Dat ging hem goed af en later ging hij ook bronsgieten. Dat is moeilijker dan het lijkt, zegt hij. „Er komt veel bij kijken. Je doet iets wat mensen duizenden jaren geleden al heel goed konden. Dat probeer ik opnieuw uit te vinden.”

Het bronsgieten, bijvoorbeeld om een sieraad te maken, doet hij regelmatig. De interesse is ontstaan door zijn werk als seizoenswerker bij het Prehistorisch Dorp, een openluchtmuseum in Eindhoven. Hij is groepsbegeleider voor scholen en geeft rondleidingen. De rest van de tijd is hij een huisvader met twee jonge dochters.

Coolen was lang actief op de site metalfan.nl. Hij schreef recensies, interviewde artiesten en discussieerde er met andere liefhebbers. Is er een connectie tussen metal en historische ambachten? Geen sterke, denkt hij. „Er zijn wel bands die zingen over historische onderwerpen en veel fans dragen bijvoorbeeld een hangertje van godenhamer Mjölnir of andere Vikingsieraden. Andersom is die connectie sterker. Veel collega’s in het museum luisteren naar metal. Ik denk wel dat metalheads bovengemiddeld open staan voor geschiedenis.”

Eerder zat Coolen op het sociale netwerk MySpace. „Dat was eigenlijk hét platform als je muziek wilde ontdekken. Ze hebben op een gegeven moment een update gehad en toen werkte het niet meer.” Hij was een fanatieke verzamelaar en heeft veel muziek op vinyl. „Muziek is voor mij een totaalproduct. Ik heb een collectie van 1.500 albums. Ik begon vinyl te verzamelen toen niemand om vinyl gaf.” Nu platen weer hip zijn, merk je dat aan de prijzen. „Voor mij is het verzamelen echt verpest. Ik wacht tot de hype weer overwaait.”

Shot dopamine

Zijn liefde voor geschiedenis wil niet zeggen dat hij de moderne wereld naast zich neerlegt, al doet hij naast Facebook niet veel aan sociale media. „Sommige mensen maken er een sport van om zoveel mogelijk likes te krijgen. Ik vind het wel leuk als mensen reageren, ik snap zo’n shot dopamine in je hoofd best. Maar ik ga niks plaatsen om likes te oogsten.” Waarom is hij met Facebook begonnen? „Als mensen gaan googelen wil ik wel dat ze een goed beeld van me krijgen, je wilt dat er een nette foto van jezelf naar boven komt.”

Facebook gebruikt hij verder om ideeën over smeden en bronsgieten uit te wisselen en actualiteiten te volgen. Ook met LinkedIn heeft hij weinig: „Alles draait daar om carrière maken en ik ben gewoon geen carrièreman.”

De bioscoop bezoekt hij nog zelden. De laatste film die hij daar zag is Redbad, een Nederlandse productie over een middeleeuwse Friese koning. Coolen was figurant in de film.

Hij volgt de fantasyserie Game of Thrones, gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin. „Ik las de boeken voordat de serie uitkwam. Dus ik hoor een beetje bij het kamp van de chagrijnige fans.”

Niemand weet wanneer het nieuwe boek van Martin uitkomt, hij laat zijn fans lang wachten. „Op den duur ben ik dus toch maar de serie gaan kijken om te zien waar het heengaat. Mijn ouders leerden mij dat je moet afmaken waar je aan begint. Als kind vond ik dat wel moeilijk soms, maar ik snapte het wel. Martin heeft een blog en schrijft daar veel over andere dingen. Dan denk ik: maak dat boek nou eens af, verdorie.”