Megyn Kelly weg bij NBC News na opmerking blackface

De presentatrice had zich in een paneldiscussie over Halloween hardop afgevraagd wat precies het probleem is wanneer witte mensen zich zwart verven.

Foto Charles Sykes/AP

De Amerikaanse televisiejournaliste Megyn Kelly (47) keert niet meer terug bij haar werkgever NBC News na controversiëel commentaar over blackface. Dat heeft een woordvoerder van het netwerk vrijdag schriftelijk laten weten aan persbureau Reuters. Of ze ontslagen is of uit eigen beweging vertrekt is niet bekendgemaakt.

Kelly kwam deze week stevig onder vuur te liggen. Tijdens een paneldiscussie in haar eigen ochtendprogramma op NBC News vroeg ze zich hardop af wat er mis is met witte mensen die zich op feestdagen als Halloween hun gezicht zwart verven, wat in de Verenigde Staten bekend staat als blackface. Dat was nooit een probleem toen ze een kind was, voegde ze eraan toe. “Zolang je maar als een karakter verkleed was.”

Tekst loopt door onder de video.

Kelly bood dinsdag in een e-mail aan collega’s bij NBC News haar excuses aan: “Ik realiseer me nu dat mijn gedrag verkeerd was en dat de geschiedenis van blackface in onze cultuur weerzinwekkend is.” Tevergeefs. Eerder op vrijdag werd al duidelijk dat het programma Megyn Kelly Today niet meer te zien zou zijn bij NBC News. Inmiddels gaat dat ook voor Kelly zelf op.

Het kwam de presentatrice op stevige kritiek staan, via sociale media maar ook van collega’s. “Megyn is 47 jaar oud”, zei Don Lemon van CNN deze week. “In haar hele leven is er geen moment geweest dat blackface acceptabel was. “Ik kom uit dezelfde generatie als Megyn en kan me niet herinneren dat blackface ooit acceptabel is geweest, waar of wanneer dan ook”, voegde Alex Wagner van CBS News eraan toe.

Kelly werkte iets meer dan een jaar voor NBC News. In januari 2017 kwam ze over van de rechtsconservatieve zender Fox News.