Recensie

Recensie Muziek

Jorja Smith krijgt Paradiso muisstil

Pop Jorja Smith zette eigenhandig haar liedje ‘Blue Lights’ op Soundcloud. Daarna ontplofte haar muzikale carrière. De Britse liet in Paradiso zien hoe veelzijdig ze is.

De Britse Jorja Smith in Paradiso
De Britse Jorja Smith in Paradiso Lotte Schrander

Luttele minuten. Het tijdsbestek dat de Britse Jorja Smith (21 nog maar) nodig had om Paradiso uit te verkopen. Tevens de tijd die ze te laat op het podium verscheen én de tijd die ze nodig had om de hele Amsterdamse poptempel voor zich te winnen en grenzen tussen genres te doen vervagen.

Is het nou r&b? Soul? Jazz? Het is vooral gewoon Jorja Smith. Een paar jaar terug nog anonieme barista in een grote koffieketen, maar toen ze in 2016 eigenhandig haar liedje ‘Blue Lights’ op Soundcloud zette ontplofte haar muzikale carrière. Gastoptredens bij Drake en Kendrick Lamar en een swingende UK garage-klapper met producer Preditah zorgden ervoor dat ze breed werd opgepikt. In Amsterdam zorgt ze voor dezelfde sfeer als op haar album Lost & Found. Moeiteloos schakelt ze, geflankeerd door een vijfkoppige live-band, tussen nachtclub-jazz, broeierige r&b en dampende, soulvolle backbeats.

Al snel is de hele zaal muisstil. Jorja is begonnen aan het nummer voor een overleden dierbare, ‘Goodbyes’, met duizenden ogen en alle spots op haar gericht. De uithalen in het refrein zijn groots en loepzuiver, de coupletten klein en haast snikkend. Het tekent haar veelzijdigheid; de ene keer komt ze met softe r&b-zanglijnen, de volgende track klinkt bijna operatesk. Tussendoor laat ze haar heupen wiegen op Caribische drumpatronen waarop ze haar fenomenale en nasale kopstem laat klinken en schudt ze ook nog wat raps uit de mouw.

Als ze met één plaat onder de arm al een show neer kan zetten die 75 minuten lang boeiend blijft vanwege de hoge diversiteit, wat staat Jorja Smith en haar fans dan nog allemaal te wachten? Net wanneer je je dat afvraagt vallen, in het aanvankelijk akoestisch gespeelde ‘On My Mind’, de snoeiharde drums van Preditahs studioproductie in. Zo eindigt Jorja Smith een avond vol persoonlijke muziek met een zweterig feestje.