Is het tweede seizoen van Making a Murderer wel nodig?

True Crime Het nieuwe seizoen van hitserie Making a Murderer staat op Netflix. Deze keer valt er veel minder te vertellen.

Het begin van het tweede seizoen van Making a Murderer gaat over Making a Murderer. In ruim vijf minuten zien we wat de true-crime-serie teweeg bracht sinds de première op Netflix, eind 2015.

Het eerste deel van de serie was een enerverend moordmysterie, rechtbankthriller en familiedrama in één. Steven Avery (1962) uit het plaatsje Manitowoc (Wisconsin) zat achttien jaar onterecht in de gevangenis voor een gewelddadige aanranding, werd vrijgelaten en later opgepakt voor de moord op de jonge fotograaf Teresa Halbach. Ook zijn neef Brendan Dassey (1989) was volgens de aanklagers betrokken bij de moord.

Beide mannen, die zeggen onschuldig te zijn, zaten aan het einde van het seizoen nog steeds vast, hoewel veel mensen denken dat ze geen eerlijk proces hebben gehad en onschuldig zijn. Dassey, hij heeft een laag IQ, zou bijvoorbeeld zijn verleid om een valse verklaring af te leggen. De dubieuze rol van de politie, de openbaar aanklager en andere partijen zorgde voor veel woede bij kijkers.

Er kwam ook kritiek op de serie zelf. Waren makers Laura Ricciardi en Moira Demos wel objectief? Ze filmden jarenlang bij de familie van Avery en leken weinig aandacht te hebben voor de andere partij – de familie van Teresa Halbach weigerde mee te werken. Volgens critici werden bepaalde bewijsstukken bewust uit de serie gelaten. Die kritiek komt ook voorbij in die eerste meta-minuten van de nieuwe reeks. Zo zien we voor- en tegenstanders tijdens een protest. „Laat Netflix je niet vertellen wat je moet denken!” schreeuwt een man die denkt dat Avery en Dassey schuldig zijn.

Lees ook: The Staircase: van de trap gevallen of vermoord?

De vraag is nu vooral: zijn er tien nieuwe afleveringen nodig? Of is Making a Murderer Part Two vooral entertainment voor mensen die geen genoeg kunnen krijgen van de smeuïge details en wilde theorieën. Het is in elk geval duidelijk dat er deze keer veel minder te vertellen valt. Het eerste seizoen kwam uit het niets, de meeste kijkers wisten niks over de vele schokkende ontwikkelingen in de zaak. Maar de afgelopen jaren werden alle gebeurtenissen rondom Avery en Dassey op de voet gevolgd door de media. Sommige kijkers zullen smullen van de uitgebreide details, anderen zullen moeite hebben met het trage tempo en het gebrek aan vordering in dit seizoen.

De belangrijkste nieuwe speler in het geheel is advocaat Kathleen Zellner, die gespecialiseerd is in het terugdraaien van onterechte veroordelingen. Ze wordt gevolgd terwijl ze de moord op allerlei mogelijke manieren probeert te onderzoeken. Zo zien we haar in de weer met een pop met nepbloed op het hoofd. De pop wordt steeds in de achterbak van een auto gegooid om te kijken hoe het bloed rondvliegt.

Zellner is een fascinerend figuur, al zal ze niet bij iedereen een sympathieke indruk achterlaten, zeker niet bij de familie van Halbach. Zij zijn niet de enige die weigeren mee te werken aan het tweede seizoen. Aan het einde van iedere aflevering komt een indrukwekkende lijst met namen in beeld van mensen die niet mee wilden werken aan dit nieuwe deel.