Historische prestatie turners met plaatsing WK-finale

De turners Zonderland, Deurloo, Schmidt, Rijken en Louwije eindigden in de kwalificatie als zevende. De beste prestatie tot dusver was de elfde plek in Glasgow 2015.

Turner Epke Zonderland in actie tijdens het WK in Doha, Qatar.
Turner Epke Zonderland in actie tijdens het WK in Doha, Qatar. Foto Karim Jaafar/AFP

De Nederlandse turners hebben een zeer bijzondere prestatie geleverd met plaatsing voor de WK-finale in Doha in Qatar. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de mannenploeg de landenfinale haalt. Komende maandag strijden acht landen om de medailles. De beste prestatie op het WK was tot dusverre de elfde plek in Glasgow 2015. Tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016 werd de mannenploeg tiende.

De turners Epke Zonderland, Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken en Bram Louwije kwamen donderdag op de eerste dag van de kwalificatie tot een teamscore van 245,663. Een dag later bleek het goed voor de zevende plaats in de eindrankschikking. Daarnaast plaatste olympisch- en tweevoudig wereldkampioen Zonderland zich als vierde voor de finale van de rekstok. Hij moet volgende week zaterdag in actie komen.

Twitter avatar DutchGymnastics Dutch Gymnastics TEAMFINALE VOOR DE NEDERLANDSE TURNERS BIJ DE WK IN DOHA! De Nederlandse ploeg eindigt op plek 7 tijdens de kwalificaties, het beste WK-resultaat ooit! Europees kampioen Rusland plaatst zich als eerste voor de finale.

‘Supergevoel’

Rekstokspecialist Deurlo zei tegen ANP dat hij voor het teamresultaat niet te veel risico had genomen. Bij het EK, twee maanden geleden in Glasgow, miste de mannenploeg nog de teamfinale. De 27-jarige turner noemde de prestatie: “Misschien wel onze beste teamwedstrijd ooit.”

Bondscoach Bram van Bokhoven vergeleek het optreden van de turners met de prestatie op het testevent voor de Spelen van Rio. Op dat toernooi streden acht landen om vier tickets en eindigden de Nederlanders als derde.

“Zo’n wedstrijd turn je alleen als alles op het juiste moment op de juiste plek valt”.

Van Bokhoven zag vrijdag toplanden als Duitsland en Zuid-Korea fouten maken. Dat had wellicht met conditionele problemen te maken, liet hij weten aan ANP. “Wij hebben in ieder geval fitte sporters.”