Filipijnse ‘beerput’ Boracay opnieuw geopend voor toeristen

In de strijd tegen overtoerisme en vervuiling werd het eiland zes maanden afgesloten voor publiek.

De eerste toeristen komen aan op Boracay nadat het eiland zes maanden lang gesloten was voor herstelwerkzaamheden.
De eerste toeristen komen aan op Boracay nadat het eiland zes maanden lang gesloten was voor herstelwerkzaamheden. Foto Noel Celis/AFP

Het opgeschoonde eiland Boracay in de Filipijnen is vrijdag opnieuw geopend voor toeristen. Op 26 april werd het eiland op bevel van president Duterte afgesloten voor publiek in de strijd tegen overtoerisme en vervuiling.

De president noemde het eiland een “beerput”. Tijdens de zes maanden in afzondering zijn ingrijpende aanpassingen gedaan. Uit onderzoek van de autoriteiten bleek dat één derde van de zes- tot zevenhonderd resorts op Boracay zonder vergunning opereerden. Deze hotels zijn nu gesloten en afgebroken. Ook is het rioleringssysteem gerepareerd en zijn afval en het strand opgeruimd. Strandfeesten zijn er vanaf nu verboden.

Lees ook: Duterte sluit ‘open riool’ Boracay. Fotoserie van het eiland voor de werkzaamheden.

Nieuwe regels moeten voorkomen dat het eiland opnieuw in verval raakt. Vanaf nu mogen er op ieder moment nog maar 19.000 bezoekers aanwezig zijn op het eiland. Deze toeristen moeten beloven zich aan de nieuwe regels te houden. Voor 157 hotels, restaurants en souvenirwinkels zijn vergunningen afgegeven. Hierdoor komt slechts een klein deel van de twintigduizend mensen uit de toeristische industrie opnieuw aan het werk.

The Beach

Een Filipijnse secretaris van toerisme zegt bij de opening van Boracay dat de actie “nog maar het begin” is van het streven naar duurzaam toerisme in de Filipijnen. “Behandel het eiland als ons huis. Hou het schoon en ongerept. Drink geen alcohol en rook niet op het strand, maak geen rommel”, zei ze in een bericht aan de nieuwe bezoekers, volgens persbureau AP.

In 2017 bezochten twee miljoen reizigers het bounty-eiland voor de witte stranden en het nachtleven. Het eiland beslaat tien vierkante kilometer.

In een soortgelijke poging het gebied te redden, sloot Thailand in juni het strand waar de film The Beach met Leonardo DiCaprio werd opgenomen. Op drie oktober werd deze sluiting “voor onbepaalde tijd” verlengd. Vervuiling, boten en zonnebrand hebben zo’n tachtig procent van het koraal in het gebied verwoest.