FIFA-werkgroep gaat nieuwe toernooien onderzoeken

Een conflict met de UEFA, dat zeer kritisch is over meer toernooien en wedstrijden, lijkt daarmee voorlopig van de baan.

Wedstrijd in de UEFA Europa League dit jaar in Leipzig.
Wedstrijd in de UEFA Europa League dit jaar in Leipzig. Foto Robert Michael/AFP

Wereldvoetbalbond FIFA roept een werkgroep in het leven die gaat onderzoeken of er toekomst zit in een vernieuwd wereldkampioenschap voor clubteams, en een geheel nieuwe competitie voor landenteams: de Global Nations League. Dat heeft voorzitter Gianni Infantino vrijdag gezegd op een persconferentie in Kigali.

De FIFA Council, het hoogste bestuursorgaan van de bond, was in de hoofdstad van Rwanda bijeen voor een vergadering over de mogelijke herinrichting van de internationale speelkalender. Infantino wil graag een versterkt WK voor clubs (met 24 in plaats van 7 deelnemers) én een nieuwe internationale competitie voor landenteams. De werkgroep die dat onder zijn leiding verder gaat onderzoeken presenteert zijn bevindingen in maart volgend jaar, als de FIFA Council opnieuw bijeenkomt, dan in Miami.

Conflict

Voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond UEFA dreigde donderdag om tijdens de bestuursvergadering op te stappen als de wereldvoetbalbond het op een stemming over nieuwe competities aan zou laten komen. Dat gevaar lijkt met de tussenoplossing van een werkgroep vermeden. Maar FIFA-voorzitter Gianni Infantino blijft volhouden dat het zijn taak is om “voetbal relevant te houden” en dat daar de organisatie van nieuwe competities bij hoort.

Lees ook: De 25 miljard dollar van Gianni Infantino

De FIFA wil twee competities die commercieel niet goed lopen vervangen. UEFA ziet dat niet zitten omdat het bang is dat met de introductie van nieuwe competities, de populariteit van de Champions League in gevaar komt. De Champions League is de belangrijkste bron van inkomsten voor de UEFA.

Tot nu toe lijkt één partij echt geïnteresseerd in de plannen van de FIFA. Een consortium met daarin onder meer het Japanse SoftBank ziet een ander soort WK voor clubteams en een wereldwijde Nations League wel zitten en is bereid om er over een periode van twaalf jaar in totaal 25 miljard dollar (22 miljard euro) in te steken. Vorig jaar werd bekend dat Saoedi-Arabië ook geld in de vernieuwde plannen wilden steken; nu een omstreden geldschieter vanwege beschuldigingen van betrokkenheid bij de dood van journalist Jamal Khashoggi.

Concurrentie voor UEFA

De Club World Cup, het WK voor clubs, zou een jaarlijks terugkerend evenement moeten worden voor meerdere Europese clubs. In de huidige opzet nemen zeven clubs elk jaar deel aan het toernooi; het plan is om dit eens per vier jaar met 24 clubs te spelen. Een tweede optie is om het WK voor clubs jaarlijks te houden.

De Global Nations League is nieuw en moet om de twee jaar worden gespeeld, net als het UEFA-equivalent. De UEFA is tegen omdat het concurrentie voor de Europese competities zou betekenen, maar ook omdat de nieuwe FIFA-wedstrijden met buitenlandse investeringen uit de grond zouden worden gestampt. De twee competities zouden naar schatting 18 miljard moeten opbrengen, schrijft de BBC. Europese topclubs maken zich vooral zorgen over een overvolle voetbalkalender.