Opinie

Fabeltjes-krant

In 010

Het opvallendste van De Fabeltjeskrant was achteraf niet eens het fraaie, ietwat archaïsche taalgebruik, waarin vooral juffrouw Ooievaar en Meindert het Paard excelleerden: „Stoffel, je moet naar iets toe waar jolijt is.” En evenmin de geestigheid, die je als kind wellicht grotendeels ontging. Zo vroeg uitgerekend Zoef de Haas zich ooit af: wat is vooruitgang?

Nee, het opvallendste was dat zo’n veertig jaar min of meer onbekend bleef dat de karakters deels waren gebaseerd op inwoners van Vreewijk. Noch in mijn jeugd, noch toen ik opgroeide, heb ik daar ooit van geweten, terwijl ik toch een echte Rotterdammer ben en De Fabeltjeskrant vanaf de allereerste aflevering in september 1968 volgde. Pas nu, bij de expositie over vijftig jaar Fabeltjeskrant in LP2, hoor ik erover.

In een lezing vertelde Peter de Klerk, initiator van die tentoonstelling, dat Han en Fred Kullberg, zoons van een Vreewijkse aannemer, model stonden voor Ed en Willem Bever. En de plaatselijke diva Jopie Donkervoort voor juffrouw Ooievaar. Fabeltjeskrant-bedenker Leen Valkenier kende hen van een Vreewijkse toneelgroep waarvoor hij in de oorlog teksten schreef. Truus de Mier zou zijn geënt op zijn eigen moeder.

Jan Straaijer, oud-lid van dat gezelschap, had het volgens De Klerk direct door: De Fabeltjeskrant gaat over Vreewijk. Rond 1972, toen hij zijn oud-buurtgenoot Valkenier toevallig tegenkwam in de trein, zou die laatste dat hebben bevestigd. „Gelukkig maar”, vond De Klerk, „want daarna troffen ze elkaar nooit meer.”

Weer vele jaren later vertelde Straaijer het verhaal door aan campinggasten in Noorwegen, die contacten hadden met RTV Rijnmond. En zo kwam het in 2005 op de radio. Tot zijn verrassing ontdekte Straaijer dat hijzelf model had gestaan voor Meneer de Uil.

Zo’n kleine veertig jaar lang bleef Valkeniers geheim verborgen. Het was vermoedelijk bekend bij de hoofdrolspelers, maar die woonden niet meer in Vreewijk, dus bleef het daar stil. Want Facebook bestond nog niet. Zo kon Valkeniers inspiratie louter publiek worden door jarenlang langzaam doorsijpelen: via de trein en een Noorse camping. Je kunt het je nu, in het internettijdperk, niet meer voorstellen.