Google: 48 ontslagen na beschuldigingen

Seksueel wangedrag

Google heeft de afgelopen twee jaar 48 mensen ontslagen, onder wie dertien hooggeplaatste bestuurders, vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Dat blijkt uit een mail die topman Sundar Pichai donderdag aan zijn werknemers stuurde na berichtgeving van The New York Times. De Amerikaanse krant meldde dat er sprake is van een doofpotcultuur binnen de techgigant.

Voormalig bestuurder Andy Rubin, het brein achter de Android-software, zou een relatie hebben gehad met een werknemer en haar gedwongen hebben tot orale seks. Een woordvoerder van Rubin zegt dat hij de beschuldiging ontkent. Het bedrijf vond die destijds wel geloofwaardig en besloot in 2014 dat hij moest vertrekken.

Toch kreeg hij 90 miljoen dollar (nu ongeveer 79 miljoen euro) mee en sprak Google vol lof over zijn werk zonder de aantijging te melden.

The New York Times concludeerde dat in ieder geval drie hooggeplaatste bestuurders de afgelopen tien jaar in bescherming zijn genomen. In twee gevallen, onder wie Rubin, kregen de bestuurders miljoenen mee bij vertrek, schrijft de krant op basis van vertrouwelijke documenten en gesprekken met tientallen medewerkers en bestuurders.

Topman Pichai schrijft dat het verhaal van The New York Times „moeilijk om te lezen is”. De tientallen ontslagen medewerkers zouden geen vertrekpremie hebben gekregen, wat volgens de Amerikaanse krant dus wel is gebeurd bij Rubin. (NRC)