Defensie

Ook België kiest voor Joint Strike Fighter als opvolger van F-16

België kiest voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig van producent Lockheed Martin als opvolger voor de F-16. Dat heeft de Belgische regering donderdagmiddag besloten. Na jaren overleg kwam JSF als eerste uit een aanbesteding waar nog twee kandidaten aan meededen: de Typhoon van het Brits-Duits-Spaans-Italiaanse Eurofighter en de Franse Rafale van Dassault. Premier Charles Michel verklaarde op de persconferentie waarin hij de keuze bekendmaakte een „sterke partner” te willen blijven voor de NAVO en Europa. „Onze defensie-uitgaven bedragen nu 0,9 procent van het BBP. Daarmee zijn we een van de landen met de laagste uitgaven.” België zal 34 toestellen van de F-35A Lightning II aanschaffen, voor ruim 3 miljard euro. De eerste JSF’s komen vanaf 2023 naar België. (NRC)