Bertens door naar halve finale in WTA Finals

De Japanse Naomi Osaka moest vanwege een blessure na de eerste set opgeven. Die werd met 6-3 gewonnen door de Nederlandse Kiki Bertens.

Kiki Bertens (rechts) naast Naomi Osaka (links) voorafgaand aan de groepswedstrijd van de WTA Finals in Singapore.
Kiki Bertens (rechts) naast Naomi Osaka (links) voorafgaand aan de groepswedstrijd van de WTA Finals in Singapore. Foto Edgar Su/Reuters

De Nederlandse tennisster Kiki Bertens (26) heeft haar laatste groepswedstrijd tijdens de WTA Finals in Singapore gewonnen na opgave van de Japanse Naomi Osaka (21). Bertens, de nummer negen van de wereld, stond 6-3 voor in de eerste set toen de Japanse moest opgeven door medische klachten. Kiki Bertens is dankzij de winst geplaatst voor de halve finale van de WTA Finals. Daarin speelt ze tegen de Oekraïense Elina Svitolina.

De eerste set tussen de Japanse nummer vier van de wereld en Bertens ging gelijkop. Beide tennissters wonnen hun servicegame, totdat Bertens de Japanse service brak in de zevende game. Een time-out volgde na medische klachten van Osaka, die de wedstrijd hervatte met verband om haar linkerbovenbeen. Ze moest af snel daarna opgeven.

Osaka verloor haar twee eerdere wedstrijden in ‘de rode groep’ tegen de Amerikaanse Sloane Stephens en de Duitse Angelique Kerber. Bertens won van de laatste, maar verloor van Stephens eerder deze week. Een wedstrijd in de groepsfase levert de winnaar ongeveer 150.000 euro op.

In de andere groepwedstrijd won Stephens in twee sets van Kerber (6-3, 6-3). Doordat de Amerikaanse tennisster alle drie de wedstrijden heeft gewonnen, is zij als eerste geplaatst en treft in de halve finale de Tsjechische Karolina Plisková.

WTA Finals

Aan de WTA Finals, het officieuze wereldkampioenschap voor tennissters, doen de acht best geklasseerde speelsters ter wereld mee. Kiki Bertens was in eerste instantie te laag geplaatst voor het prestigieuze toernooi. Bij het WTA-toernooi in Moskou werd ze al in de tweede ronde uitgeschakeld, waardoor ze de nummer acht van de wereld, de Tsjechische Karolina Plisková, niet meer kon inhalen. Bertens stond als nummer negen van de wereldranglijst bovenaan de reservelijst. Door een rugblessure van de nummer één van de wereld, de Roemeense Simona Halep, kon zij toch deelnemen.

De jonge Noami Osaka won dit jaar de US Open. Het was voor het eerst dat ze op een grand slam de finale wist te bereiken. Haar overwinning werd overschaduwd door een ruzie tussen haar tegenstandster, Serena Williams, en umpire Carlos Ramos. Hij gaf de Amerikaanse een reprimande vanwege coaching vanaf de tribune. Williams vond dat onterecht en ging met Ramos in discussie. Uiteindelijk kreeg ze een strafgame tegen vanwege verbal abuse.

Bertens is de eerste Nederlander die meedoet aan de WTA Finals sinds Brenda Schultz-McCarthy in 1997.

Lees ook: Tenniscoach Raeom Sluiter: ‘Het is heel belangrijk dat Kiki zich eerst uit’