Aanhouding verricht om bompakketjes Verenigde Staten

Het zou gaan om een 56-jarige man uit Florida die geregistreerd is als Republikein en een crimineel verleden heeft.

De vermoedelijke bus volgeplakt met politieke stickers van de verdachte die vrijdag werd opgepakt.
De vermoedelijke bus volgeplakt met politieke stickers van de verdachte die vrijdag werd opgepakt. Foto WPLG-TV via AP

De Amerikaanse justitie heeft vrijdag een verdachte opgepakt in verband met de verspreiding van bombrieven- en pakketten geadresseerd aan hooggeplaatste Democraten en critici van president Trump. Dat meldt de FBI via Twitter. Ook werden vrijdag in ieder geval nog eens drie verdachte paketten onderschept: twee voor Democratische senatoren, en een voor James Clapper, directeur Nationale Inlichtingen onder president Obama.

De verdachte heet Cesar Sayoc (56) en komt uit het plaatsje Aventura in Florida. The New York Times schrijft dat hij geregistreerd is als Republikein. Minister van Justitie Jeff Sessions zei tijdens een persconferentie vrijdag alleen dat hij “politiek partijdig lijkt te zijn”. Verder willen autoriteiten niets kwijt over zijn mogelijke motieven.

Sayoc wordt verdacht van vijf delicten, waaronder het illegaal versturen van explosieven en bedreigingen van personen onder wie een voormalig president. Onder meer een pakketje voor Barack Obama onderschept. In totaal hangt hem 48 jaar celstraf boven het hoofd, niet 58 jaar zoals minister Sessions eerder zei.

Vingerafdruk

De FBI bevestigt dat in totaal dertien bompakketten zijn onderschept. Allemaal zagen ze er hetzelfde uit: een kort stuk pvc-pijp met een klok en batterij, en gevuld met explosief materiaal. FBI-chef Christopher Wray zei vrijdag tijdens een persconferentie dat er ook mogelijk nog meer pakketjes onderweg zijn. Autoriteiten gaan ervan uit dat hij de Sayoc de enige verdachte is.

Sayoc werd gevonden door een vingerafdruk die gevonden werd in een van de enveloppen. Er werd een overeenkomst gevonden met de man, die eerder al een keer veroordeeld was voor het dreigen van het plaatsen met een bom. Volgens The New York Times staan ook diefstal, drugsbezit en fraude op zijn strafblad.

Ook werd vrijdagochtend in Aventura een busje weggesleept waar stickers met een politieke boodschap op staan. Daarop werd onder meer steun uitgesproken voor president Trump. Het is nog niet zeker of het busje ook van Sayoc is.

Het weggesleepte busje Beeld WPLG-TV via AP

Trump herhaalt: we moeten samenkomen

President Donald Trump reageerde op de aanhouding vrijdag door te zeggen dat “terreurdaden geen plek hebben in dit land”. Ook herhaalde hij zijn boodschap eerder deze week dat de VS “samen moeten komen”. Trump zei verder niets over de motieven van de dader. Eerder op de dag uitte hij op Twitter nog zijn frustratie dat “deze bomzaken” afleiden van de aankomende verkiezingen. Na de eerste reeks bompakketjes deze week veroordeelde de president de verzendingen al, maar snel daarna legde hij de schuld bij “de opzettelijk onjuiste en onnauwkeurige berichtgeving van de Mainstream Media”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Republicans are doing so well in early voting, and at the polls, and now this “Bomb” stuff happens and the momentum greatly slows - news not talking politics. Very unfortunate, what is going on. Republicans, go out and vote!

Vrijdag werden explosieven bedoeld voor senator Cory Booker en analist James Clapper onderschept. Voormalig presidenten Bill Clinton en Barack Obama gingen hen voor, net als onder meer George Soros, voormalig vice-president Joe Biden en het New Yorkse hoofdkantoor van CNN. De verantwoordelijkheid is nog door niemand opgeëeist. Volgens CNN zou ook een pakketje verzonden zijn naar een Democratische geldschieter uit Californië, maar dat is nog niet bevestigd.