Aangifte tegen Nederlandse bedrijven wegens Kazachstaanse miljardenfraude

Burgerplatform Avaaz doet aangifte tegen in Nederland geregistreerde bedrijven die, met hulp van het advocatenkantoor van Trump-adviseur Giuliani, miljarden wegsluisden uit Kazachstan.

Trump-adviseur Rudy Giuliani.
Trump-adviseur Rudy Giuliani. Foto Michael Reynolds/EPA

Het internationale online burgerplatform Avaaz doet aangifte tegen twee Nederlandse bedrijven wegens betrokkenheid bij het witwassen van ten minste 1,5 miljoen dollar uit Kazachstan. Dat staat in een aangifte die het Amsterdamse advocatenbureau Prakken d’Oliveira heeft gedaan bij het Nederlandse OM, en die in handen is van NRC. De aangifte draait om de Nederlandse schakel in een internationaal witwasnetwerk, waarbij in totaal mogelijk 6 tot 10 miljard dollar is witgewassen met hulp van vertrouwelingen van de Amerikaanse president Trump. Onder hen ook Trump-adviseur en oud-burgemeester van New York, Rudy Giuliani. Zijn advocatenkantoor Bracewell en Giuliani zou de praktijken hebben gefaciliteerd.

De aangifte, die mede is gebaseerd op onthullingen van onderzoeksprogramma Zembla vorig jaar, richt zich op de in Nederland gevestigde firma’s Bayrock en Kazbay. Beide firma’s zijn onderdeel van het Amerikaanse Bayrock Group van de Kazachstaans-Russisch-Turkse zakenman Tevfik Arif.

Arif onderhield goede betrekkingen met Trump. Samen ontwikkelden zij een reeks vastgoedprojecten, waaronder het luxueuze Trump SoHo hotel in New York. In 2010 werd Arif in Turkije aangehouden op verdenking van het financieren van seksfeesten met minderjarige prostituees. Hij ging in 2012 vrijuit, vier anderen werden veroordeeld. NRC schreef in 2016 over de zakelijke handel en wandel van Arif.

De tweede man binnen de Bayrock Group is de Russisch-Amerikaanse beurshandelaar Felix Sater, die claimt zaken voor Trump te hebben gedaan. Sater, zoon van een Russische crimineel, is inmiddels informant van de FBI.

Gat van 10 miljard

De fraudezaak kwam tien jaar geleden in Kazachstan aan het licht, toen PricewaterhouseCoopers bij een controle van de grootste bank van Kazachstan, BTA Bank, een gat van tien miljard dollar ontdekte en tegelijk een andere miljoenenfraude openbaar werd.

Sleutelpersonen bleken de oud-burgemeester van Almaty, Viktor Chrapoenov, en de president van de BTA bank, Moechtar Abljazov. Samen verduisterden de twee oligarchen een bedrag van in totaal 6 tot 10 miljard dollar.

Dit geld werd vervolgens via familieleden door een wereldwijd netwerk van lege vennootschappen gesluisd, waarbij de Nederlandse Kazbay en Bayrock een centrale rol speelden.

Daarna werd het geld geïnvesteerd in vastgoedprojecten in de Verenigde Staten en Europa, om vervolgens als ‘winst’ weer uitgekeerd te worden. Advocatenkantoor Bracewell en Giuliani werd ingehuurd om offshore bedrijven op te richten om belastingen te minimaliseren. KazBay zou op advies van het kantoor in 2007 in Nederland zijn opgericht, zo meldde Zembla, wegens het gunstige belastingklimaat. Of Giuliani daar zelf van op de hoogte was, is niet bewezen.

Chrapoenov vluchtte in 2007 met zijn familie naar Zwitserland. De Zwitserse firma Helvetic Capital, tevens genoemd in de aanklacht, is in handen van zijn echtgenote, Leila Chrapoenova.

Dit artikel is geactualiseerd op 26-10-2018 om 17:45.