Hoe het nu verder gaat met het Italiaanse begrotingsplan

5 november Tijdens de Eurogroep, waarin alle ministers van Financiën uit de eurolanden zitten, wordt de Italiaanse begroting niet officieel besproken, maar het is wel een goed moment om extra druk uit te oefenen.

8 november De Europese Commissie komt met eigen economische voorspellingen, die mogelijk slechter zijn dan waar Italiaanse regering nu van uitgaat in haar begroting.

14 november Uiterste datum voor Italië om een nieuwe of aangepaste begroting in te dienen. Italië bepaalt zelf of ze de bekritiseerde begroting voor 2019 wijzigt of niet.

30 november De laatste dag dat de Europese Commissie haar uiteindelijke oordeel over de Italiaanse begroting mag geven.

3 december De Eurogroep bespreekt de nationale begrotingen van alle leden, op basis van de oordelen van de Commissie. Dit is het interessantste moment: mogelijk besluit de Eurogroep (of formeel op 4 december tijdens de Ecofin, waar ook de ministers van Financiën uit niet-eurolanden aanschuiven) om een buitensporigtekortprocedure tegen Italië te beginnen - op grond van de te hoge staatsschuld. Dat criterium en die timing zijn nieuw: normaal beginnen zulke procedures pas in mei, als de feitelijke ontwikkeling in een lidstaat te veel afwijkt van de geraamde begroting. Het gaat normaal dus niet over de staatsschuld maar over een begrotingstekort. Deze procedure kan uiteindelijk tot boetes leiden.

31 december Het Italiaanse parlement moet met de begroting hebben ingestemd.

Lees ook: Oprichter van EU is nu tegen Europa Lees ook: Begrip voor Italië? Niet van landgenoot Draghi