Zuid-Korea vindt lichamen slachtoffers Koreaanse oorlog bij ontmijning

De gedemilitariseerde zone wordt sinds begin oktober ontmijnd. Het is voor het eerst dat hier stoffelijke overschotten van Zuid-Koreaanse militairen zijn gevonden.

Zuid-Koreaanse militairen verwijderen landmijnen in de DMZ.
Zuid-Koreaanse militairen verwijderen landmijnen in de DMZ. Foto Song Kyung-Seok/Pool/Kyodo

In Zuid-Korea zijn de stoffelijke overschotten van twee militairen gevonden die vermoedelijk om het leven zijn gekomen bij een veldslag tijdens de Koreaanse Oorlog, meldt persbureau Yonhap. De resten zijn gevonden tijdens de ontmijning van de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. In dit gebied vonden tijdens de Koreaanse Oorlog meerdere bloedige veldslagen plaats.

Het is volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie de eerste keer dat de overblijfselen van slachtoffers van de oorlog in het gebied zijn gevonden. Noord- en Zuid-Korea zijn sinds begin oktober bezig de DMZ te ontmijnen. In de regio liggen vermoedelijk stoffelijke overschotten van duizenden militairen die omkwamen tijdens de oorlog.

Naast de stoffelijke overschotten is ook een identificatieplaatje gevonden van een Zuid-Koreaanse sergeant. De militair zou in juli 1953 om het leven zijn gekomen tijdens een veldslag. Onderzoek moet uitwijzen of de naam op het kaartje hoort bij een van de lichamen.

Lees ook: Ongerepte natuur en sluiptunnels: dit is de grens tussen Noord- en Zuid-Korea

Koreaans ijzeren gordijn

De lichamen werden aangetroffen op de beruchte Arrowhead Ridge (of: Hill 281). Hier hebben drie grote veldslagen plaatsgevonden. De legers van Zuid-Korea, de Verenigde Naties en Frankrijk namen het op tegen die van Noord-Korea en China. Volgens persbureau Yonhap zijn nog zo’n tweehonderd lichamen van Zuid-Koreaanse militairen te vinden op en bij de heuvel. Ook zouden hier stoffelijke overschotten te vinden zijn van tientallen Franse militairen en blauwhelmen.

De gedemilitariseerde zone (DMZ) is een 248 kilometer lang en vier kilometer breed gebied tussen Noord- en Zuid-Korea. De zone werd ingesteld na het einde van de Koreaanse Oorlog in juli 1953. De regio werd jarenlang gezien als de Koreaanse versie van het ijzeren gordijn én het zwaarst bewapende stukje grond ter wereld.