Britse privacywaakhond legt boete van half miljoen pond op aan Facebook

Facebook krijgt de boete omdat de toezichthouder vindt dat het niet voldoende heeft gedaan om de persoonlijke gegevens van haar gebruikers te beschermen.

Foto Marcio Jose Sanchez/AP Photo

De Britse privacytoezichthouder heeft Facebook een boete van 500.000 pond (565.323 euro) gegeven voor zijn aandeel in het Cambridge Analytica-schandaal. Het is de maximale boete die de autoriteit, de Information Commissioner’s Office (ICO), kan opleggen. Voor het sociale netwerkbedrijf is het vooral een symbolisch bedrag. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van meer dan 40 miljard dollar.

Facebook krijgt de boete omdat de toezichthouder vindt dat het bedrijf onvoldoende heeft gedaan om de persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen. Bovendien zijn gebruikers niet adequaat geïnformeerd toen bleek dat persoonlijnke informatie werd gebruikt door partijen buiten Facebook. ICO kondigde de boete in juli van dit jaar al aan, maar Facebook kreeg voor die definitief werd opgelegd nog de kans om te reageren. De reactie van het bedrijf is niet openbaar gemaakt.

Privéberichten van gebruikers

Facebook verleende appontwikkelaar ‘This Is Your Digital Life’ toegang tot de gegevens van zo’n 87 miljoen gebruikers wereldwijd. De data werden vervolgens via de app verzameld door een onderzoeker, voor wetenschappelijk onderzoek, maar die verkocht de informatie daarna door aan Cambridge Analytica. Dit data-analysebedrijf gebruikte de data weer voor advertentiecampagnes en politieke campagnes.

Het bleek niet alleen te gaan om publiek toegankelijke informatie (interesses en politieke overtuigingen bijvoorbeeld), ook privéberichten van gebruikers onderling werden bekeken.

Lees ook: Klokkenluider van Cambridge Analytica kon uitzoeken wat hij maar wilde

In totaal werden gegevens van zo’n 2,7 miljoen Europeanen buitgemaakt. De Britse toezichthouder houdt Facebook verantwoordelijk voor verstrekken van de gegevens van Britse gebruikers, en stelt dat het platform als dusdanig ook verantwoordelijk is voor de privacyschending tussen 2007 en 2014. De zaak groeide uit tot het grootste privacyschandaal bij het medium ooit.

Gestolen wachtwoorden

Vermoedelijk was de boete aanzienlijk hoger uitgevallen als het datamisbruik na de invoering van de nieuwe Europese privacywetgeving eerder dit jaar had plaatsgevonden. De maximale boete onder de nieuwe wetgeving bedraagt volgens persbureau Reuters 4 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf, of twintig miljoen euro, afhankelijk van wat hoger uitvalt.

Het is niet de eerste keer dat het sociale media-bedrijf onder de loep wordt genomen wegens privacyschendingen. Ook de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC en de Ierse privacywaakhond (DPC) doen onderzoek naar Facebook. De FTC onderzoekt de Cambridge Analytica-affaire. Het onderzoek van de DPC staat daar los van - de Ierse data-autoriteit wil weten hoe het kan dat wachtwoorden van zo’n 50 miljoen Facebook-gebruikers door hackers zijn gestolen.