Trump roept media op te stoppen met hun ‘eindeloze vijandigheid’

Na een gespannen dag waarop Democratische kopstukken en CNN bompakketjes kregen toegestuurd, zei Trump op een verkiezingsbijeenkomst dat de media op moeten houden met ongegronde aanvallen.

Foto: Jim Lo Scalzo/EPA

De bompakketjes die deze week verstuurd zijn aan hooggeplaatse Democraten en aan CNN hebben geleid tot felle bewoordingen over en weer. Woensdagavond reageerde CNN-baas Jeff Zucker op het incident door te stellen dat president Trump en Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders “er totaal geen weet van hebben” hoeveel effect hun voortdurende aanvallen op de media hebben.

CNN verwijst hiermee naar eerdere uitspraken van de president, die CNN meermaals een “fake news” medium heeft genoemd. Ook heeft hij journalisten als “de vijanden van het volk” bestempeld. Trump richtte zijn pijlen vervolgens, zoals verwacht, op de media. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Wisconsin zei de president:

“De media hebben ook een verantwoordelijkheid om een beschaafde toon aan te slaan. Zij moeten stoppen met de eindeloze vijandigheid, de constante negativiteit en de veelal ongegronde aanvallen en verhalen.”

Daarvoor stelde hij dat alle partijen in “vrede en harmonie” bij elkaar moeten komen en zei hij daarover drie keer achter elkaar “We can do it”. Ook stelde hij dat bedreigingen en alle soorten politiek geweld “een aanval op de democratie zelf” zijn.

Lees ook: Mikpunten van extreem-rechts krijgen bommen opgestuurd

Politieke tegenstanders

Maar snel daarna nam Trump bij de drukbezochte verkiezingsbijeenkomst ook zijn politieke tegenstanders op de korrel. Op de dag dat Democratische kopstukken paketten met explosieven toegestuurd kregen zei hij: “De taal van morele veroordeling en de destructieve manier van praten, de ruzies en de onenigheid moeten stoppen”. De president noemde geen namen. “Niemand moet zomaar politieke tegenstanders vergelijken met foute figuren uit het verleden, maar dat gebeurt wel heel vaak. Dat moet stoppen.”

In de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) werd ook bekend dat er een verdacht pakje is verstuurd naar de voormalige Democratische vice-president Joe Biden. Alle ontvangers van de bompakketjes zijn mikpunt van kritiek van Trump en andere Republikeinen. Naast Clinton en Obama kregen ook onder meer voormalig minister van Justitie Eric Holder, de Democratische afgevaardigde Maxine Waters (Californië) en oud-CIA-directeur John Brennan een verdacht pakketje toegestuurd.

Waar de pakketjes uit bestaan, is niet helemaal duidelijk. Volgens een bron van persbureau Reuters was in elk geval één pakketje gevuld met glasscherven.