Staatsbezoek koningspaar is op tv ook amusement

Zap Willem-Alexander en Máxima waren op bezoek bij de Britse koningin Elizabeth. De NOS bleef serieus, RTL Boulevard had iets meer lol.

De NOS volgt Koning Willem-Alexander op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk.
De NOS volgt Koning Willem-Alexander op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk.

Het is natuurlijk allemaal traditie, maar laten we wel wezen: we hebben die mensen ook een beetje voor de lol. Dus pakt de tv uit als Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Er werd voorbeschouwd en nabeschouwd, RTL Boulevard versloeg het staatsbanket alsof het de Europacup was en de NOS tuigde woensdag een speciale liveuitzending op.

Zaterdag al werd er vooruitgeblikt naar ‘een van de belangrijkste staatsbezoeken ooit’ door Blauw bloed, een EO-programma waarvan veel mensen de beelden pas onder ogen krijgen als die door de DWDD-rubriek Lucky TV satirisch zijn gerecycled. Men liep het programma van het bezoek door aan de hand van de visite (vorig jaar) van de Spaanse koning Felipe. Een feilloze voorspelling.

Op eigen grondgebied, zo bleek uit Blauw bloed, houdt de vorst graag de vaart er een beetje in. Vorige week in Zeeland zei hij bij het handenschudden ‘even versnellen’, waarna hij in razende vaart high-fivend langs de menigte sjeesde, waardoor Máxima haar man uit het oog dreigde te verliezen. „Het is geen wedstrijd, maar…” glimlachte de monarch later.

Als ons staatshoofd het in gezelschap van de oude Elizabeth maar niet ook op een drafje zou zetten! Dat gebeurde niet. Willem-Alexander ging traag en diep door de knieën om de Britse vorstin een begroetingskusje te geven. „Net een giraf”, vond men aan de desk van RTL Boulevard – waar alles wat lichter werd opgenomen dan bij de NOS. Daar begon het verslag met het noemen van de Brexit die ‘als een donkere wolk’ boven het staatsbezoek hing.

RTL Boulevard tapte uit een heel ander vaatje. Daar heette het staatsbanket een ‘battle of the monarchs’, waar Máxima kon ‘shinen’, mede dankzij de sinds 1972 niet meer gedragen Stuart-diamant. „Kate, waar is je tiara?” klonk het in de studio, alsof men in de coulissen stond bij een schoolfeest. De echtgenote van prins William was veel ‘muiziger’ dan ze zou kunnen zijn, meenden de deskundigen. Tussen de bedrijven door werd prinses Mabel een ‘levende fruitschaal’ genoemd. De zwaarwichtiger details van het modegesprek zijn mij, fashionally challenged als ik ben, helaas ontgaan.

Grapjas

Tijdens het banket refereerde Willem-Alexander aan een rol die zijn gastvrouw speelde in een filmpje bij de opening van de Olympische Spelen in Londen in 2012. De 92-jarige Queen reageerde niet, wat Boulevard verleidde tot de analyse: „Koning Willem-Alexander had zijn grapjas aan, maar daar blijkt de Britse stiff upper lip niet van gediend.”

Lees ook: Koning: banden moeten ook na Brexit blijven bestaan

Of de koning een giraf met een grapjas noemen koningsgezind of juist republikeins is, durf ik niet te zeggen; misschien is het tekenend voor de Nederlandse monarchie dat dat onderscheid vaak lastig te maken is.

De NOS deed vooral correct verslag van de visite, programmapunt voor programmapunt, inclusief vele toespraakjes. Soms zat er een mooi via een spiegel gefilmd shot bij én er waren de anekdotes van correspondent Tim de Wit, die het geluk had dat hij mocht aanzitten bij het staatsbanket (en daar trouwens ook bij RTL over vertelde).

Het getuigt van de journalistieke inslag van de NOS’ers dat zij zich ondanks alle diamanten steeds lieten afleiden door het Verenigd Koninkrijk zelf. Dat gebeurde ook in een gesprek met de Nederlander Arnoud Breitbarth, die uitlegde dat voor veel buitenlanders in het land de Brexit voelt als ‘een persoonlijke rode kaart’ – een sterke beeldspraak. Eentje waarvan niet uit te sluiten valt dat we die in enigerlei vorm weer door Lucky TV krijgen uitgeserveerd.