Rechters zien het verkeerd, zegt Otto

Georganiseerde misdaad Klaas Otto is veroordeeld tot zes jaar cel voor witwassen en afpersing. Volgens de No Surrender-oprichter heeft justitie een verkeerd beeld.

Klaas Otto donderdagochtend bij de rechtbank in Breda.
Klaas Otto donderdagochtend bij de rechtbank in Breda. Foto Remko de Waal/ANP

Nou bedankt, zegt Klaas Otto nadat de rechtbank in Breda hem heeft veroordeeld tot zes jaar celstraf voor mishandeling, afpersing en witwassen. „Ik ga in hoger beroep”, zegt de Brabander voordat hij door twee parketwachters wordt afgevoerd. Dat hoger beroep mag hij van de rechtbank niet in vrijheid afwachten.

Voorafgaand aan de uitspraak zegt Otto donderdagochtend voor de rechtbank tegen journalisten al dat hij er weinig vertrouwen in heeft omdat justitie „ontlastende informatie” heeft achtergehouden.

In de beleving van Klaas Otto is hij als oprichter van motorclub No Surrender ten onrechte neergezet als het boegbeeld van de georganiseerde misdaad in Brabant en moet hij daarom worden gestraft. Dat hij wordt veroordeeld voor afpersing, bedreiging, zware mishandeling en het witwassen van 1,3 miljoen euro aan crimineel vermogen, verbaast hem dus niet.

Volgens de rechtbank heeft Otto op grond van de bewezen strafbare feiten zeven jaar cel verdiend. Maar vanwege de lange duur van het onderzoek en het tumultueuze verloop van de strafzaak valt de straf uiteindelijk één jaar lager uit.

Dat heeft te maken met het feit dat Otto lang in een zwaar detentieregime heeft gezeten vanwege de verdenking dat hij een aanslag zou hebben willen plegen op de toenmalige officier van justitie. Die verdenking was gebaseerd op informatie uit het criminele milieu maar daarvan is uiteindelijk niets over gebleven. Volgens de rechtbank heeft Otto te lang onterecht voor dat feit in de extra-beveiligde gevangenis in Vught gezeten.

Dat neemt niet weg dat de rechtbank Otto de afpersing, bedreiging en zware mishandeling van twee mannen zwaar aanrekent. De twee waren net als Otto actief in de Brabantse autobranche en waren in eerste instantie zo bang dat ze niet tegen Otto durfden te verklaren.

De rechtbank vond dat begrijpelijk gezien het zware geweld dat Otto soms gebruikte. Een van de slachtoffers is door hem zo ernstig geslagen dat bij controle in het ziekenhuis bleek dat zijn jukbeen gebroken was. Daar heeft hij vier jaar na dato nog altijd last van. Daarom moet Otto de man ook een schadevergoeding betalen van ongeveer 100.000 euro.

Ook het andere slachtoffer is mishandeld en zijn vrouw en kinderen zijn ernstig bedreigd. Zo ernstig dat dit slachtoffer, Joop M., Klaas Otto heeft beschoten toen Otto ‘s avonds bij M. aan de deur stond. Beide mannen hebben honderdduizenden euro’s betaald aan Otto via zijn bedrijf. De bedragen werden verhuld door neptransacties met auto’s en rekeningen voor reparaties.

Bij de waardering van het bewijs concludeerde de rechtbank de rechtbank dat Otto „niet schroomde om geweld te gebruiken”. Ook uit opnames die een van zijn slachtoffers maakte, leidde de rechtbank af dat Otto zich agressief en bedreigend opstelde.

Ongewoon uitgavenpatroon

Op basis van onderzoek naar de geldstromen binnen Otto’s autobedrijven heeft de rechtbank Otto ook veroordeeld voor ‘gewoontewitwassen’: zijn uitgavenpatroon kan niet worden verklaard uit zijn gewone bedrijfsvoering. In totaal gaat het om een bedrag van 1,3 miljoen euro.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) verklaarde na afloop tevreden te zijn met de veroordeling van Klaas Otto, al had het OM gezien de strafeis van tien jaar cel wel op een hogere straf gehoopt. Maar met name het feit dat Otto door de rechtbank als „beroepscrimineel” is gekwalificeerd, is volgens de woordvoerder van belang.

Klaas Otto is jarenlang onderwerp van politie-onderzoek geweest, dat intensiveerde na de oprichting van motorclub No Surrender in 2013. Door de vele aandacht voor No Surrender in de pers werd Klaas Otto in de ogen van de autoriteiten in Brabant het boegbeeld van de georganiseerde misdaad. Volgens het OM is het feit dat heel veel mensen niet over hem durfden te praten veelzeggend voor zijn positie in het criminele milieu. Met de kwalificatie „beroepscrimineel” is het onaantastbare imago van Otto gebroken, zo zeggen bronnen binnen de Brabantse recherche.

Dit vonnis is dan ook een eerste stap. Klaas Otto wordt nog verdacht van het beïnvloeden van getuigen in de strafzaak waarvoor hij nu is veroordeeld. Daarnaast wordt hij samen met een aantal andere leden van No Surrender verdacht van zware mishandelen en bedreiging van een lid van de motorclub en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

De kamper uit Bergen op Zoom is ervan overtuigd dat hij kop van jut is voor justitie vanwege de oprichting van No Surrender. Dat de rechtbank daarin is meegegaan en Otto als beroepscrimineel kwalificeert, frustreert hem zichtbaar. Daarom gaat hij in hoger beroep. „U heeft niet goed naar het dossier gekeken”, deelt hij de rechters nog mee voordat hij wordt afgevoerd.