Orde van de Kousenband

Koning Willem-Alexander krijgt Britse ridderorde

Koning Willem-Alexander is toegetreden tot de hoogste persoonlijke ridderorde van de Britse koningin Elizabeth: de Orde van de Kousenband. De vorst verscheen dinsdagavond bij het staatsbanket met de officiële sjerp. De orde telt op dit moment slechts veertig leden, onder wie prinses Beatrix.

De orde werd officieel opgericht in 1348 door koning Eduard III. Hij deed dat, volgens het paleis geïnspireerd door de verhalen over de Ridders van de Ronde Tafel, om invloedrijke adellieden aan zich te binden. Tegenwoordig is de orde een erkenning voor bewezen diensten van algemeen nut. Een formele taak hebben de ridders niet. Als lid van de Orde van de Kousenband mag de koning deelnemen aan de plechtigheden op St. George’s Day, op 23 april. Op de naamdag van Sint Joris, beschermheilige van de orde, wordt in Windsor een plechtige processie gehouden. Daarbij dragen de leden van de orde een ceremonieel uniform met fluwelen mantels, een kousenband om hun linkerbeen en grote veren op hun hoed. De optocht voert van het kasteel naar de kerk. (NRC)