Ook bompakketten gestuurd naar Joe Biden en Robert De Niro

Volgens CNN lijken de pakketjes aan de twee Trump-critici op de bompaketten die woensdag aan hooggeplaatste Democraten zijn gestuurd.

Acteur Robert De Niro spreekt een menigte toe in het centrum van New York tijdens een protest tegen Donald Trump, een dag voor zijn inauguratie als president van de VS.
Acteur Robert De Niro spreekt een menigte toe in het centrum van New York tijdens een protest tegen Donald Trump, een dag voor zijn inauguratie als president van de VS. Foto Jason Szenes / EPA

De Amerikaanse autoriteiten hebben een verdacht pakket gevonden op een postkantoor in Delaware, bedoeld voor de Democraat Joe Biden, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten. Eenzelfde pakket, bedoeld voor acteur Robert De Niro, werd donderdagochtend al door de explosieveopruimingsdienst in het centrum van New York verwijderd. Dat meldt nieuwszender CNN, die woensdag zelf een bompakket ontving.

Lees ook: Mikpunten van extreem-rechts krijgen bommen opgestuurd

Volgens de FBI lijken de pakjes op de bompakketten die woensdag zijn onderschept door de politie en die bedoeld waren voor verschillende hooggeplaatste Democraten. De pakketjes zouden er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien. Zo zouden er zes postzegels met Amerikaanse vlaggen op de pakketen staan en zou de afzender Debbie Wasserman Schultz zijn, lid van het Huis van Afgevaardigden van Florida voor de Democraten. Die heeft echter niets met de bombrieven te maken. Haar naam is op de pakketten telkens verkeerd gespeld.

De antiterreurafdeling van de FBI heeft de leiding over het onderzoek naar de daders. Vanwege de afzender op de pakketjes richt dat onderzoek zich nu vooral op Florida. Het is niet duidelijk of er naar één of meerder daders wordt gezocht.

Lees verder onder de tweet.

Twitter avatar CoconnellFox29 Chris O’Connell #Breaking: A source has just sent me this photograph of a package device intercepted at a Wilmington post office intended for former Vice President Joe Biden. We are trying to confirm with the @SecretService. @FOX29philly REDACTED PIC https://t.co/lAd7e1l8IY

Röntgenapparatuur

De explosievenopruimingsdienst was volgens CNN in New York bij een restaurant en productiebedrijf van De Niro. Met röntgenapparatuur zou zijn vastgesteld dat er een explosief in het pakket zat. De politie heeft bevestigd dat er onderzoek wordt gedaan naar een verdacht pakket, maar heeft nog niet bevestigd dat het pakket gericht was aan De Niro. Eerder werden er zeven andere verdachte pakketjes onderschept. Niemand raakte hierbij gewond.

De doelwitten waren oud-president Barack Obama, oud-president Bill Clinton, oud-minister Hillary Clinton, voormalig minister van Justitie Eric Holder, de Democratische afgevaardigde Maxine Waters (Californië) en oud-CIA-directeur John Brennan. Ook de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros, die geregeld doneert aan Democratische politici en door zijn Joodse achtergrond vaak mikpunt is van complottheorieën en antisemitisme, kreeg een bompakket opgestuurd.

Wat alle ‘slachtoffers’ verbindt is dat zij mikpunt zijn van kritiek van extreem-rechts en Republikeinen. Dat geldt ook voor Robert De Niro, die regelmatig felle kritiek uit op de Amerikaanse president Donald Trump. Zo zei De Niro bij de uitreiking van de prestigieuze theaterprijs de Tony Award in New York: “Ik zal één ding zeggen. Fuck Trump. Het is niet langer ‘Down with Trump’, het is ‘fuck Trump’.”

Reactie Trump

Trump veroordeelde het politieke geweld en de bedreigingen woensdag tijdens een korte toespraak in het Witte Huis, maar legt een dag later de schuld alweer bij de media. Volgens Trump is de boosheid in de samenleving te wijten aan “de opzettelijk onjuiste en onnauwkeurige berichtgeving van de Mainstream Media” die hij “Fake News” noemt. “Het is zo slecht en hatelijk geworden dat het onbeschrijfelijk is. Mainstream Media moeten schoon schip maken, SNEL!”