No Surrender-oprichter Klaas Otto veroordeeld tot zes jaar cel

Otto heeft zich schuldig gemaakt aan afpersing, bedreiging en mishandeling. Ook heeft hij crimineel geld witgewassen.

Otto staat de pers te woord bij de rechtbank van Breda.
Otto staat de pers te woord bij de rechtbank van Breda. Foto Remko de Waal/ANP

No Surrender-oprichter Klaas Otto is woensdag veroordeeld tot zes jaar cel. Volgens de rechtbank heeft Otto voormalige zakenpartners afgeperst, bedreigd en zwaar mishandeld. Ook is Otto veroordeeld voor witwassen van 1,3 miljoen euro tussen 2007 en 2016, geld dat verdiend zou zijn met afpersing en andere criminele activiteiten. Dat geld is volgens de rechtbank met witgewassen via de autohandel die Otto in Brabant runde en een zonnestudio.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar celstraf geëist tegen de 50-jarige Otto. Volgens justitie passen de misdaden die Otto heeft begaan “in het bedrijfsmodel van een beroepscrimineel”.

De rechtbank rekent het grove geweld dat Otto gebruikte tegen twee slachtoffers zwaar aan. Ook heeft Otto dreigementen geuit tegen de vrouwen en kinderen van zijn slachtoffers. “U schroomt niet om grof geweld te gebruiken”, concludeerde de rechtbank. Onder druk van de dreigementen hebben slachtoffers grote geldbedragen en auto’s afgestaan aan Otto. Aan een van de slachtoffers, die na jaren nog altijd last heeft van zijn verwondingen, moet Otto een schadevergoeding van bijna 100.000 euro betalen.

Lees ook: Klaas Otto: opvliegende crimineel of slachtoffer van een opzetje?

Brabantse autobranche

De veelbesproken strafzaak tegen Otto begon in de zomer van 2016. De zaak draaide om twee voormalige zakenpartners van Otto: Joop M. en Danny van der G. De mannen waren, net als Otto, actief in de Brabantse autobranche. Otto zou hen jarenlang hebben bedreigd en afgeperst. Een medeverdachte van Klaas Otto, Janus de V., is ook veroordeeld voor afpersing, bedreiging en zware mishandeling. Hij kreeg een celstraf opgelegd van 18 maanden.

Otto werd in 2013 bekend toen hij No Surrender oprichtte, de motorclub waar ook Willem Holleeder zich bij aansloot. In de rechtbank zei de Brabander eerder dat hij spijt heeft dat hij de club heeft opgericht. Volgens hem kwam hij daardoor onder het vergrootglas van politie en justitie.

De schorsing van de voorlopige hechtenis werd meteen opgeheven en daarna werd Klaas Otto door de parketpolitie meegenomen. “Ik ga meteen in beroep”, zo reageerde Klaas Otto in de richting van de rechtbank. “Bedankt.”