Negentien burgerdoden bij luchtaanval door coalitie in Jemen

In de Jemenitische burgeroorlog heeft de door Saoedi-Arabië geleide coalitie al veel vaker burgers geraakt.

Een auto die is verwoest bij een luchtaanval in Jemen. Beeld ter illustratie.
Een auto die is verwoest bij een luchtaanval in Jemen. Beeld ter illustratie. Foto Abdo Hyder/AFP

Bij een bombardement in de buurt van de Jemenitische havenstad Hodeida zijn woensdag negentien burgers om het leven gekomen. Het gaat volgens persbureaus Reuters en AP om een aanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, die het in de burgeroorlog opneemt tegen Houthi-rebellen.

Lees ook: Deze oorlog geeft Jemen het laatste zetje de afgrond in

De luchtaanval vond plaats in het stadje Bayt al-Faqih. Over wat de vliegtuigen van de coalitie precies hebben geraakt, lopen de berichten nog uiteen. Sommige bronnen hebben het over een fabriek waar groenten worden verpakt. Andere zeggen dat de bommen insloegen op een markt voor groenten en fruit.

De directeur van een ziekenhuis in de buurt meldt aan Reuters dat alle doden burgers waren. Er vielen ook enkele gewonden, onduidelijk is hoeveel; schattingen lopen uiteen van zes tot twaalf.

Burgerslachtoffer geen uitzondering

Burgerslachtoffers bij bombardementen door de coalitie in Jemen zijn eerder regel dan uitzondering. Eerder werden ziekenhuizen, bruiloften, begrafenissen en huizen opgeblazen. In augustus kwamen nog ruim vijftig mensen om bij een luchtaanval op een markt. Onder de doden waren 29 kinderen in een bus.

Lees ook: Slag om ‘navelstreng’ van Jemen barst los

Hodeida is een belangrijke strategische plek in de Jemenitische burgeroorlog. De coalitie, die de verdreven Jemenitische president Hadi steunt, begon deze zomer een offensief om de stad terug te veroveren op de Houthi-rebellen. Zij hebben de stad sinds 2015 in handen. Zijn havens maken Hodeida voor de rebellen tot een cruciale bevoorradingsplek, waar ook veel hulpgoederen binnenkomen.

Bij de burgeroorlog in Jemen kwamen de voorbije drie jaar minstens 10.000 mensen om het leven, onder wie veel burgers. Ruim twee miljoen Jemenieten zijn op de vlucht geslagen. Het straatarme land kampt als gevolg van het geweld met een grote hongersnood. Veertien miljoen mensen dreigen daarvan het slachtoffer te worden.