Na IJsselmeerziekenhuizen ook MC Slotervaart failliet verklaard

Patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen kunnen voorlopig blijven, maar die van MC Slotervaart moeten voor vrijdag 15 uur overgeplaatst zijn naar andere ziekenhuizen.

De hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis.
De hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis. Foto Evert Elzinga/ANP

Het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen zijn donderdag failliet verklaard. In het geval van de IJsselmeerziekenhuizen was het de rechtbank Midden-Nederland die ‘s ochtends het faillissement uitsprak. In de middag viel bij de rechter in Amsterdam het doek voor MC Slotervaart.

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis gaat “op korte termijn sluiten”, meldt de instelling. Met andere ziekenhuizen in de stad en zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt over de opvang van de patiënten die nu zijn opgenomen. De komende dagen worden zij naar andere ziekenhuizen gebracht. Patiënten die bij een polikliniek liepen, worden ook overgedragen.

Voor ongeveer 2.500 medewerkers van beide ziekenhuizen dreigt ontslag. 1.200 van hen werken bij de IJsselmeerziekenhuizen, dat bestaat uit MC Zuiderzee, Verloskundigenpraktijk De Kreek (beide in Lelystad), MC Emmeloord, MC Dronten en een polikliniek in Urk.

Lees ook: Lelystad wil het regioziekenhuis niet kwijt

Mariska Tichem, bestuursvoorzitter van MC Slotervaart, spreekt van een “ingewikkeld proces” en zegt dat er de komende dagen wordt gewerkt aan het “gecontroleerd afbouwen” van het ziekenhuis en de zorg. Dat betekent volgens de curatoren die momenteel het bestuur van het ziekenhuis hebben overgenomen dat vrijdag voor 15 uur alle patiënten in bedden worden overgeplaats naar ziekenhuizen in de buurt. Woensdagavond waren er nog 74 patiënten in het Slotervaartziekenhuis. Daarnaast worden de komende de komende weken enkele duizenden poliklinische patienten overgedragen aan andere ziekenhuizen.

Er is een crisisteam samengesteld met leden van andere ziekenhuizen om de verdeling van de patienten af te stemmen. Voor de financiering van deze overdracht is een krediet beschikbaar gesteld door de zorgverzekeraars.

Patiënten mogen blijven

De ongeveer tweehonderd patiënten die nu in één van de IJsselmeerziekenhuizen liggen, kunnen daar voorlopig blijven. Dat liet moederbedrijf MC Groep donderdagmiddag weten. De zorgverzekeraars, onder leiding van Zilveren Kruis, stellen geld beschikbaar voor de “gecontroleerde afbouw van de zorg” in de Flevolandse ziekenhuizen. Schuldeisers mogen van de rechtbank in elk geval de komende twee maanden geen beslag laten leggen op spullen in de ziekenhuizen.

Eerder deze week bleek al dat de IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart in grote financiële problemen zaten. De ziekenhuizen, eigendom van zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer, vroegen dinsdag uitstel van betaling aan.

De financiële situatie bij de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis verslechterde de afgelopen tijd aanzienlijk. Dat kwam volgens de ziekenhuizen doordat het duurder was geworden om personeel in te huren, wegens de krappe arbeidsmarkt. Slotervaart werd bovendien al jaren geplaagd door wanbeleid.

Geldstroom opgedroogd

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de belangrijkste geldschieter van beide ziekenhuizen, leende afgelopen zomer nog extra geld uit. Maar begin deze maand weigerde de verzekeraar een noodkrediet te verstrekken. “De financiële situatie bleek slechter dan verwacht”, aldus Zilveren Kruis eerder deze week. Doordat de geldstroom opdroogde, belandden de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis in een crisis. Ze lieten al weten dat een faillissement onvermijdelijk zou zijn.

Lees ook: Een overbodig ziekenhuis met een huiselijke sfeer

De provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad, Almere, Noordoostpolder, Urk, Dronten en Zeewolde hebben donderdag hun zorgen uitgesproken over het bankroet van de IJsselmeerziekenhuizen. “Het is onacceptabel dat de continuïteit van de zorg stopt en dat het ziekenhuis uit Lelystad verdwijnt”, zeggen zij volgens persbureau ANP. De provincie en gemeenten vrezen dat de aanrijtijden voor ambulances in Flevoland te lang worden. “Dat kan leiden tot levensbedreigende situaties.”

Ondanks dat het bij het Slotervaartziekenhuis langer duurde voor het faillissement werd uitgesproken, wees alles er op dat ook die instelling ten onder zou gaan. De spoedeisende hulp werd dinsdag al gesloten. Vervolgens meldde Het Parool donderdag dat er geen spullen meer geleverd werden aan het Amsterdamse ziekenhuis, dat medewerkers hun kantoren leeghaalden en dat operatiekamers leegstonden.

Marktwerking

In een reactie op de faillissementen zegt vakbond CNV Zorg & Welzijn dat werknemers van de ziekenhuizen “niet de dupe” mogen worden “van marktwerking in de zorg”. Ook zegt de vakbond een onderzoek te willen naar de overige activiteiten van zorgondernemer Loek Winter, om verder “te voorkomen dat we met soortgelijke situaties in aanraking komen”. “De zorg is gebaat bij kwaliteit en continuïteit, dat rijmt niet met het winstbelang dat particuliere ondernemers nastreven.”

“Het is van het grootste belang dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers en dat het uitbetalen van hun salaris wordt gegarandeerd. In beide regio’s dient er snel een netwerk te worden gevormd om mensen van werk naar werk te begeleiden. Ook om te voorkomen dat medewerkers de zorg verlaten. De minister moet snel regie pakken”, aldus Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn.

Met medewerking van Christiaan Paauwe en Steven Musch.