In beeld

Het eerste jaar kabinet-Rutte III

Het is deze vrijdag precies een jaar geleden dat het derde kabinet onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) aantrad. Onze vaste politieke fotograaf David van Dam zocht twaalf markante beelden uit zijn collectie en voorzag deze van commentaar.
"Dit waren, zoals achteraf zou blijken, de laatste Algemene Beschouwingen van D66-leider Alexander Pechtold. Je ziet hem achter het spreekgestoelte en op de voorgrond heb je het silhouet van Jesse Klaver (GroenLinks) met zijn been zo naar achteren. Het blijft moeilijk fotograferen in die grote zaal. Je wordt gedwongen tot maximale creativiteit."
Foto: David van Dam
"Deze foto van Rutte die een selfie maakt, heb ik gemaakt bij de zaak Happy Tosti vlakbij het gebouw van de Tweede Kamer. Het is een keten die gerund wordt door mensen met een arbeidsbeperking. Rutte gaat er altijd koffie halen en neemt deze dan mee de Tweede Kamer in. Hij zorgt er voor dat hij de beker met het beeldmerk van Happy Tosti goed zichtbaar voor zich neerzet. 'Even reclame maken', dat mag wel zegt hij dan."
Foto: David van Dam
"Ook al zie je maar de helft van zijn hoofd, je hebt direct door dat het minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is. De grote wanddecoratie in de zaal van de Tweede Kamer ziet er hier uit als een soort vlam. Ik vond dat wel een symbolisch beeld bij Blok."
Buitenlandse Zaken. Foto: David van Dam
"Deze heb ik genomen na het laatste coalitieoverleg waarbij ook Alexander Pechtold aanwezig was. Heel ontspannen loopt hij samen met Rutte terug naar de Tweede Kamer. Daar is hij toen zijn kamer gaan opruimen. De volgende dag was Pechtold vertrokken."
Foto: David van Dam
"Hier zie je de nieuwe generatie in beeld. De pas aangetreden D66-fractievoorzitter Rob Jetten die in de bankjes overlegt met Jesse Klaver van GroenLinks. Alle twee zijn het dertigers. Maar hun voorgangers Alexander Pechtold en Femke Halsema konden precies zo zitten."
Foto: David van Dam
"Deze heb ik gekozen omdat het de laatste Prinsjesdag was van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. Zij komt hier de Ridderzaal binnen. Ik heb de camera zoals dat heet, 'mee getrokken', zodat zij er scherp op staat en de mensen om haar heen niet."
Foto: David van Dam
"Dit was nadat de Eerste Kamer met een paar stemmen verschil de donor initiatiefwet van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra had aangenomen. Ik had in een ooghoek Alexander Pechtold zien binnenkomen en stond klaar om af te drukken als hij Dijkstra zou zoenen. Juist op dat moment komt er een radiojournalist met zijn microfoon door het beeld. die pech heb je wel eens."
Foto: David van Dam
"Hier zie je PvdA-leider Lodewijk Asscher eenzaam in de bankjes van de Tweede Kamer. Ik vond dat wel bijzonder, de oud-vicepremier nu weer in de Kamerbankjes. Daar voelt hij zich niet te goed voor."
Foto: David van Dam
"Hier zie je Halbe Zijlstra (VVD) op de roltrap vlak voordat hij in de Tweede Kamer zijn aftreden als minister van Buitenlandse Zaken zal bekend maken. Boven wacht een menigte fotografen en cameramensen hem op. Ik koos ervoor achter hem te lopen. Daardoor zie je de leegte goed."
Foto: David van Dam
"Dit zijn minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en diens staatssecretaris Menno Snel (D66) op weg van hun ministerie naar de Tweede Kamer. Het was op Prinsjesdag en je ziet dat ze ook gewone mensen tegenkomen."
Foto: David van Dam
"Ik moest voor de krant een foto van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib maken, dus ik stond klaar om haar te fotograferen. Springt opeens staatssecretaris Paul Blokhuis voor mijn beeld. Ik heb van zijn actie een gifje gemaakt. Dat is 25.000 keer bekeken op Twitter."
Foto: David van Dam
"Zo zat Rutte er acht jaar geleden bij en zo zit hij nu nog steeds. Onveranderd. Ontspannen en optimistisch kijkt hij in de camera."
Foto: David van Dam