Google heeft tientallen mensen ontslagen vanwege seksueel wangedrag

Eerder op donderdag schreef The New York Times dat er sprake is van een doofpotcultuur binnen de techigigant.

Bij Google zou sprake zijn van een doofpotcultuur.
Bij Google zou sprake zijn van een doofpotcultuur. Foto Mark Lennihan/AP

Google heeft de afgelopen twee jaar 48 mensen ontslagen, onder wie 13 hooggeplaatste bestuurders, vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Dat blijkt uit een mail van topman Sundar Pichai aan zijn werknemers donderdag na berichtgeving van The New York Times. De Amerikaanse krant meldde dat er sprake is van een doofpotcultuur binnen de techgigant.

Zo zou voormalig bestuurder Andy Rubin zijn beticht van seksueel wangedrag. Het brein achter Android-software zou een relatie hebben gehad met een werknemer, en toen de twee de relatie beëindigden haar in 2012 gedwongen hebben tot orale seks. Een woordvoerder van Rubin zegt dat hij dat ontkent. Het bedrijf vond destijds de beschuldiging geloofwaardig en besloot in 2014 dat hij moest vertrekken.

Toch kreeg hij 90 miljoen dollar (momenteel zo’n 79 miljoen euro) mee en sprak Google vol lof over zijn werk zonder de aantijging te melden. Vervolgens investeerde Google ook in Playground Global, een bedrijf dat Rubin opzette na zijn vertrek. Ook zou Rubin meerdere relaties gehad hebben met andere vrouwen die voor het techbedrijf werkten.

Drie gevallen

The New York Times concludeerde dat in ieder geval drie hooggeplaatste bestuurders de afgelopen tien jaar in bescherming zijn genomen. In twee gevallen, onder wie Rubin, moesten ze vertrekken maar kregen ze miljoenen dollars mee ook al was dat juridisch niet noodzakelijk. In een derde geval bleef de leidinggevende voor het bedrijf werken, schrijft de krant op basis van vertrouwelijke documenten en gesprekken met tientallen medewerkers en bestuurders. Google trad met de aantijgingen verder niet naar buiten.

Topman Pichai schrijft dat het verhaal van The New York Times “moeilijk om te lezen is” en dat Google een “steeds hardere positie” inneemt ten opzichte van grensoverschrijdend gedrag. De tientallen ontslagen medewerkers zouden geen vertrekpremie hebben gekregen, wat volgens de Amerikaanse krant dus wel is gebeurd bij Rubin.