Google blaast tech-campus in Berlijn af na aanhoudende protesten

Al bijna twee jaar protesteren inwoners van de wijk Kreuzberg tegen de komst van een campus van de Californische techgigant.

Een spandoek in de Berlijnse wijk Kreuzberg.
Een spandoek in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Foto Tobias Schwarz / AFP

“Fuck Off Google” en “Google is geen goede buur”. Met dit soort leuzen proberen activisten al bijna twee jaar de komst van een tech-campus van Google in de Berlijnse wijk Kreuzberg tegen te houden. Met succes. Want Google heeft woensdag aangekondigd de geplande campus in het hart van de Duitse hoofdstad af te blazen.

De leegstaande elektriciteitscentrale waar het allemaal om draait wordt beschikbaar gesteld aan twee lokale non-profitorganisaties, in plaats van aan technische start-ups. Google blijft de komende vijf jaar wel de huur van het pand van zo’n 3000 vierkante meter betalen. Ook verzorgt de reus uit Sillicon Valley de verbouwing en het eventuele onderhoud van het pand.

Gentrificatie

De beslissing is verrassend en lijkt het een reactie op de toenemende spanningen in Berlijn. Enerzijds probeert de stad aantrekkelijk te zijn voor startups en ondernemers, anderszijds heeft de stad te maken met de snel stijgende huurprijzen als gevolg van gentrificatie. Vorig jaar stegen de huurprijzen er met ruim 20 procent. Tussen 2007 en 2016 nam de huurprijs in Friedrichshain-Kreuzberg met meer dan 70 procent toe.

De lokale actiegroep Besetzen organiseerde de afgelopen tijd bijna maandelijks protesten bij het gebouw waar de campus van Google zou komen. Ook werd op veel plekken in de wijk Kreuzberg graffiti gespoten of werden stickers geplakt met de tekst “Fuck Off Google” en “Google is geen goede buur”.

Twitter avatar besetzenberlin #besetzen Zur Feier des Tages wird zu 18 Uhr zum kollektiven Cornern und Sekttrinken geladen! 🥂 Kommt ans Umspannwerk um mit vielen anderen #Google|s vorläufigen Rückzug aus #Kreuzberg zu feiern! #CiaoGoogle #GoogleCampus #besetzen

Actiegroep Besetzen reageerde verheugd op het nieuws dat de campus er toch niet komt. Het linkse stadsbestuur eveneens. Maar de oppositie reageerde minder blij. Sebastian Czaja, leider van de liberale FDP, zei tegen de Berliner Zeitung dat Google met het besluit een verkeerde boodschap geeft aan andere bedrijven, namelijk “kom niet naar Berlijn, zeker niet naar Kreuzberg”. Czaja noemt het een overwinning voor “fanatici”.