Gerechtshof wil officier van justitie horen over ‘valse getuigenverklaring’

De rechtbank in Assen beschuldigde de officier van justitie van misleiding in de zaak-Gees tegen vier gewelddadige overvallers.

Het gerechtshof in Leeuwarden.
Het gerechtshof in Leeuwarden. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Voormalig officier van justitie Agnes de Vries wordt door het gerechtshof in Leeuwarden tijdens een openbare zitting gehoord over mogelijke fouten die zij heeft gemaakt bij de berechting van gewelddadige overvallers. Dat meldt het Drentse persbureau ADP donderdag.

Het verhoor vindt plaats binnen het hoger beroep van de zaak-Gees. Die draait om een overval op een huis in het Drentse dorp Gees in 2016, waarbij bewoner Koert Elders om het leven kwam. Begin april besloot de rechtbank in Assen drie overvallers een aanzienlijke strafvermindering te geven en een overvaller vrijuit te laten gaan. Dit omdat de officier “doelbewust een aantoonbaar onjuiste getuigenverklaring” toegevoegd zou hebben aan het dossier in deze zaak.

Geen proces-verbaal

Lees ook: Officier misleidt rechter met ‘vals proces-verbaal’

De officier van justitie gebruikte in de zaak een valse getuigenverklaring, zo oordeelde de rechtbank in Assen. Zo werd er geen proces-verbaal opgemaakt, was de getuige beloofd, alleen een achtergrondverslag. Het gesprek werd dan ook niet opgenomen, en de schrijftelijke uitwerking van het gesprek werd niet ondertekend.

Later werd die uitwerking toch opgenomen in het dossier van het OM, terwijl de officier wist dat er fouten in stonden, tot grote verbazing van de teamleider van het politieonderzoek. De rechtbank verklaarde het OM vanwege de valse verklaring niet ontvankelijk.

De rechtbank Noord-Nederland beschuldigde de officier, die sinds mei vorig jaar advocaat-generaal (officier van justitie bij hoger beroepszaken) is bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, daarom van misleiding. Het OM ging tegen de uitspraak in beroep. Het ontkent dat het misleid heeft.

Drie maanden

Naast de oud-officier wordt ook de getuige met wier verklaring is gerommeld door het gerechtshof gehoord. Daarnaast worden de drie veroordeelden, van wie twee Belgen en een Amsterdammer, gehoord net als de vrijgesproken verdachte en de partner van Koert Elders, die ook slachotffer werd van de overval.

De Rijksrecherche onderzoekt los van het hoger beroep ook of De Vries, haar opvolger als officier van justitie en drie politiemensen die betrokken waren bij de zaak, strafbare feiten hebben gepleegd. Dat onderzoek wordt in december afgerond.