Freelancer

Japanse journalist na 3 jaar vrijgelaten in Syrië

De Japanse journalist Jumpei Yasuda is na een ontvoering van drie jaar vrijgelaten in Syrië en naar buurland Turkije gebracht. Hij werd in 2015 gegijzeld door de Syrische tak van Al-Qaeda. Dat heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono woensdag verklaard.

Yasuda is in het zuiden van Turkije al bezocht door Japans ambassadepersoneel, zei minister Kono woensdag op een persconferentie. „Hij lijkt in goede gezondheid te verkeren. Bij groen licht van ons medisch personeel mag hij terug naar Japan.”

Tegenover journalisten bedankte de Japanse premier Shinzo Abe de regeringen van Qater en Turkije, die een aandeel hadden in de bevrijding van Yasuda. Er is volgens de Japanse regering geen losgeld betaald.

De Japanse journalist, die werkt als freelancer, werd in 2015 als vermist opgegeven nadat hij op eigen houtje vanuit Turkije naar buurland Syrië was gereisd. Yasuda werd volgens het Amerikaanse persbureau AP door meerdere partijen gegijzeld. Zijn laatste ontvoerders zouden leden van de Islamitische Partij Turkistan (TIM) zijn geweest.

Yasuda werkte sinds 2000 in het Midden-Oosten en werd in 2004 al eens ontvoerd in Irak. Destijds was hij samen met drie Japanse collega’s. (NRC)