Flexwerker in onderwijs maakt meeste kans op een vaste baan

In het onderwijs zijn de vooruitzichten voor uitzendkrachten, stagiaires en werknemers met een tijdelijk contract erop vooruitgegaan. In andere sectoren juist niet.

Eindexamenleerlingen in een gymzaal. Beeld ter illustratie.
Eindexamenleerlingen in een gymzaal. Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

Uitzendkrachten, stagiaires en andere flexwerkers hebben in het onderwijs de grootste kans snel een vaste baan te bemachtigen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van alle 45.000 docenten die in 2015 aan een flexbaan begonnen, had 34 procent een jaar later een vast contract. Dat is een veel hoger percentage dan in andere sectoren, waar doorgaans nog geen 15 procent binnen een jaar doorstootte naar een vaste aanstelling. Van de flexwerkers in het onderwijs werkte 46 procent een jaar later nog steeds in een flexconstructie.

Het onderwijs is bovendien de enige sector waarin het uitzicht voor flexwerkers op een vast dienstverband de afgelopen jaren verbeterd is. In 2010 lag het aandeel doorstromers nog niet op 34, maar op 24 procent.

Slecht vooruitzicht in landbouw

Het slechtste vooruitzicht hadden in 2015 flexwerkers in de landbouw, bosbouw en visserij. Slechts 7 procent kreeg een vast contract. Bijna zes op de tien had na een jaar helemaal geen werk meer. Bij flexleerkrachten lag het percentage dat na een jaar werkloos was geraakt op 15.

In de zorg maakten ook relatief weinig flexwerkers na een jaar de overstap naar een vaste baan: 15 procent. 60 procent bleef ook na een jaar actief in een flexibele baan.

In die sector heeft dat te maken met de banenkrapte. Doordat er bij veel zorginstellingen veel vraag is naar allerlei soorten personeel en specialisten, is het voor deze mensen aantrekkelijk om zich via een detachteringsbureau te laten inhuren. Dat is voor ziekenhuizen flink duurder - iets waar de failliete Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuizen veel last van hebben gehad.

Minder kans op vaste baan

Over het algemeen maakten werknemers in een flexibele arbeidsvorm - waar ook mensen met een tijdelijk contract onder vallen - in 2015 iets minder kans om een vaste baan in de wacht te slepen dan vijf jaar eerder. 56 procent was een jaar na instroom in de flexibele schil nog altijd flexwerker. In 2010 was dat 46 procent.

Het CBS ging bij het onderzoek uit van gegevens uit 2015 en 2016, omdat dat de meest recente informatie is die het bureau tot zijn beschikking heeft. De kans is aanwezig dat de zaken er nu iets anders voorstaan: drie jaar geleden ging het nog minder goed met de economie. De situatie op de arbeidsmarkt is in veel beroepsgroepen inmiddels verbeterd.