Europees Parlement steunt verbod op wegwerpplastic

Milieu Plastic rietjes, bestek en ballonstokjes – producten voor eenmalig gebruik – gaan in de ban, als het aan het Europees Parlement ligt.

Foto iStock

Een verbod op plastic wegwerpartikelen is een stap dichterbij gekomen. Het Europees Parlement stemde woensdag voor een verbod op tien plastic producten die doorgaans maar één keer gebruikt worden. Vanaf 2021 zouden onder meer rietjes, bestek, ballonstokjes, borden, roerstokjes en wattenstaafjes niet meer van wegwerpplastic gemaakt mogen zijn.

Oorspronkelijk komt het voorstel uit de koker van de Europese Commissie. Het verbod moet ervoor zorgen dat wegwerpplastic verdwijnt en niet als afval in het milieu terechtkomt. De producten die straks niet langer van plastic mogen worden gemaakt, zijn samen goed voor circa 70 procent van het plastic afval dat in Europese wateren drijft.

Het Europees Parlement – 571 Europarlementariërs stemden voor, 53 tegen bij 34 onthoudingen – scherpte de plannen op een aantal punten aan. Zo moet voor producten waarvoor niet direct een alternatief materiaal beschikbaar is, worden gewerkt aan het zo min mogelijk gebruiken ervan. Dat wordt het geval voor onder meer bekers en bakjes voor afhaalmaaltijden. Deze materialen doen er langer over om af te breken.

Bovendien wil het parlement dat de rekening meer bij de producenten komt te liggen: ze zouden moeten gaan betalen voor het opruimen van plastic afval. Dan gaat het om zaken als maandverband, schoonmaakdoekjes en ballonnen. En producenten moeten op labels vermelden hoe een plastic product het best kan worden weggegooid.

Ook moet vanaf 2025 minstens 90 procent van de plastic waterflesjes worden gerecycled. Afval van sigarettenpeuken – die meer dan een decennium nodig hebben om af te breken in water– moet in 2025 met 50 procent zijn teruggebracht en met 80 procent in 2030. En het parlement wil wat doen tegen zogeheten spooknetten, in zee achtergelaten visnetten.

Nu is het de beurt aan lidstaten

„We sturen een sterk signaal naar de industrie”, zegt Europarlementariër Frédérique Ries tegen persbureau Reuters. De Belgische zal namens het parlement met de EU-lidstaten onderhandelen. „Steun voor dit onderwerp is breed en neemt toe.”

Nu is het de beurt aan de Europese lidstaten om zich uit te spreken over het voorstel. Dan volgt overleg tussen Commissie, Europarlement en lidstaten om tot een gezamenlijk standpunt en plan te komen. Het streven is om dat voor de Europese verkiezingen van mei volgend jaar rond te hebben.

In 2016 sprak de Europese Unie af om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. In Nederland werd een verbod ingevoerd op het gratis aanbieden van plastic zakken. Sindsdien moet in winkels doorgaans een klein bedrag voor een tasje worden betaald.