Eerste vrouwelijke president voor Ethiopië

De 68-jarige topdiplomaat Sahle-Work Zewde is tevens het enige vrouwelijke staatshoofd van Afrika.

De nieuwe president van Ethopië, de 68-jarige topdiplomaat Sahle-Work Zewde.
De nieuwe president van Ethopië, de 68-jarige topdiplomaat Sahle-Work Zewde. Foto EPA

Het Ethiopische parlement heeft donderdag topdiplomaat Sahle-Work Zewde benoemd als de eerste vrouwelijke president van het land. Ze volgt daarmee de woensdag opgestapte Mulatu Teshome Wirtu op. Het parlement, dat in het Afrikaanse land de president aanstelt, was unaniem in zijn beslissing.

De president heeft in Ethiopië voornamelijk een ceremoniële functie. De echte uitvoerende macht is in handen van premier Abiy Ahmed Ali. De 68-jarige Zewde is op het moment het enige vrouwelijke staatshoofd van Afrika. De eerste vrouwelijke president van het continent, Ellen Johnson Sirleaf, legde eerder dit jaar haar taak neer.

Zewde is sinds juli tevens vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties bij de Afrikaanse Unie. Het is niet bekend of ze die functie neerlegt nu ze tot president verkozen is.

Ethiopië ondergaat momenteel een reeks veranderingen. Zo is de helft van het vorige week benoemde twintigkoppige kabinet vrouw, onder wie voor het eerst een defensieminister. Na Rwanda en de Seychellen is het daarmee het derde Afrikaanse land wiens kabinet voor de helft uit vrouwen bestaat. Ook sloot de 42-jarige premier Abiy Ahmed Ali vlak na zijn benoeming in april een vredesakkoord met buurland Eritrea.

Lees ook: Je kunt in Ethiopië opeens zeggen wat je vindt