‘Drone-aanvallen op Russische basis in Syrië werden aangestuurd door de VS’

Het Russische ministerie van Defensie liet doorschemeren dat de aanval alleen kon zijn uitgevoerd met de steun van een ‘technologisch hoogontwikkeld land’. Waarom Moskou nu openlijk naar de VS wijst, is onduidelijk.

Het Xiangshan Defensieforum in Beijing.
Het Xiangshan Defensieforum in Beijing. Foto Andy Wong/AP

De drones die op 6 januari een aanval uitvoerden op de Russische luchtmachtbasis Khmeimim in Syrië, werden aangestuurd door de VS. Dat zei de Russische plaatsvervangend minister van Defensie, Aleksandr Fomin, donderdag op een Defensieforum in Beijing, aldus het Russische persbureau Tass.

Syrische strijders proberen vaker met onbemande vliegtuigjes Khmeimim te bombarderen. Op 6 januari werd voor het eerst een aanval met dertien drones tegelijkertijd uitgevoerd. Die aanval was goed gecoördineerd. Fomin: „Dertien drones vlogen in één formatie. Tegelijkertijd patrouilleerde acht uur lang een Amerikaans Poseidon-8 verkenningsvliegtuig boven de Middellandse Zee.”

Toen de Russen probeerden het radiosignaal van de drones te storen, verbraken de drones de formatie en werden ze individueel aangestuurd. Fomin: „Die handmatige besturing wordt niet uitgevoerd door een of andere boer, maar door modern uitgeruste Poseidon-8.”

Hoogwaardige technologie

Volgens de plaatsvervangende minister verwijderden de drones zich eerst, en probeerden ze erna met manoeuvres gaten te vinden in de Russische elektronische verdediging. De besturing zou zijn verlopen via een satellietverbinding; geen technologie waarover islamitische strijders beschikken. „Als we niet willen vechten tegen terroristen met hoogwaardige technologische wapens, moeten we stoppen ze uit te rusten”, besloot Fomin zijn betoog.

In januari meldde Moskou dat de drone-aanval was afgeslagen. De Russen wisten de controle over diverse drones over te nemen, de rest werd neergeschoten. Het Russische ministerie van Defensie liet doorschemeren dat de aanval alleen kon zijn uitgevoerd met de steun van een ‘technologisch hoogontwikkeld land’.

Waarom Moskou nu openlijk naar de VS wijst, is onduidelijk. Zondag liet president Trump weten van het INF-verdrag tegen middellangeafstandsraketten af te willen. Maandag en dinsdag was Nationaal Veiligheidsadviseur Bolton in Moskou, voor overleg met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en president Poetin.