Drie jaar cel voor slaan en dichtknijpen keel van agent

B. sloeg een agent en hield haar meer dan 15 seconden in een wurggreep. De rechtbank vindt poging tot doodslag bewezen.

Politieagenten in Amersfoort.
Politieagenten in Amersfoort. Foto Sem van der Wal

De 22-jarige man die in Amersfoort probeerde een agent te wurgen, is donderdag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Volgens de rechter probeerde Joeri B. de agent om het leven te brengen.

B. was met een groep vrienden op stap. Zijn verloofde werd aangesproken door de agente omdat ze vermoedde dat B. in een café een ruit had gebroken. Daarop viel B. haar aan. Hij sloeg haar op haar hoofd en hield haar meer dan vijftien seconden in een wurggreep.

Drie politie-agenten die in de buurt waren, schoten hun collega te hulp waarna een vechtpartij uitbrak. Hierbij waren zowel B. als zijn vrienden betrokken. De rechtbank sprak van “een geweldsexplosie”. Twee van B.’s vrienden moeten nog voor de rechter verschijnen.

‘Stuitend en onacceptabel’

De rechter neemt in de straf mee dat B. agenten in functie aanviel. Ook zou het geweld extreem zijn geweest. “De agenten gaven aan dat zij in hun carrière niet eerder met zulk heftig geweld zijn geconfronteerd”, aldus de rechtbank.

De zaak leidde tot veel verontwaardiging toen de beelden van de vechtpartij op sociale media verschenen. Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, sprak van “stuitend en onacceptabel geweld”. Ook minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) veroordeelde het geweld.

De rechter nam de eis van het Openbaar Ministerie over. Justitie rekent het B. zwaar aan dat hij zijn slachtoffer een trauma heeft bezorgd. “Ze kampt met psychische gevolgen van de traumatische gebeurtenis, waarvan ze dacht dat ze deze niet zou overleven.”

B. zei overigens dat hij zich niets van het incident kan herinneren. Volgens zijn advocaat was hij niet van plan de agent iets “ernstigs” aan te doen.