Trump ontkent dat China en Rusland zijn iPhones afluisteren

Donderdag meldde The New York Times dat China en Rusland Trumps iPhones zouden afluisteren. Niet waar, zegt Trump nu.

De vaste lijnen in het Witte Huis zijn wel beveiligd, maar de iPhones waarmee Trump zijn vrienden belt niet.
De vaste lijnen in het Witte Huis zijn wel beveiligd, maar de iPhones waarmee Trump zijn vrienden belt niet. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

In een tweet heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag ontkend dat Rusland en China zijn iPhones afluisteren. “The New York Times heeft een nieuw nepnieuwsverhaal dat de Russen en Chinezen naar al mijn telefoongesprekken op mijn mobiele telefoons luisteren”, schrijft Trump. “Ik gebruik mijn mobiele telefoon alleen bijna nooit, en als ik dat doe is het geautoriseerd door de regering.” De president zegt dat hij van de “vaste lijn” houdt.

Donderdag meldde The New York Times dat China en Rusland Trumps iPhones af zouden tappen. Trump gebruikt die telefoons voor privégesprekken, berichtte de krant.

Het gaat om onbeveiligde iPhones waarmee hij met vrienden en oude kennissen belt. Volgens rapporten van Amerikaanse inlichtingendiensten gebruikt China de informatie uit die gesprekken om het Amerikaanse beleid te beïnvloeden. De Chinezen proberen vooral te voorkomen dat de handelsoorlog met de VS verder uit de hand loopt, schrijft de krant.

Medewerkers van de president hebben Trump al meerdere keren gewaarschuwd dat de gesprekken met zijn mobiele telefoon niet beveiligd zijn en dat er Russische spionnen meeluisteren, maar Trump blijft bellen met zijn eigen mobieltje. Anonieme Witte Huis-medewerkers zeggen tegen de krant alleen maar te kunnen hopen dat de president geen geheime informatie deelt met zijn vrienden.

Lijst van vrienden

De Chinezen hebben een lijst samengesteld van mensen met wie Trump regelmatig belt en hopen die via via te kunnen voeden met argumenten in zaken die voor China van belang zijn. De bedoeling is dat zij die argumenten dan weer delen met Trump, die ze dan van een vertrouwde stem te horen krijgt.

Rusland zou volgens de bronnen van The New York Times de telefoons wel afluisteren, maar er niet zo’n geavanceerd vervolgprogramma omheen gebouwd hebben als China.

In juni meldde The Washington Post al dat een federaal onderzoek had aangetoond dat er op geavanceerde wijze telefoonverkeer werd onderschept vlakbij het Witte Huis en op andere gevoelige locaties.