Brieven

Brieven

Foto AFP

Op papier lijken Nederlandse banken internationale koplopers op het gebied van duurzaamheid, ook in de context van palmolie. Maar die papieren realiteit contrasteert akelig met hun praktijk. Na het financiële web van drie Nederlandse banken te hebben uitgeplozen werd uit een Milieudefensierapport al duidelijk dat zowel ABN-Amro, ING en Rabobank leningen blijven verstrekken aan palmoliebedrijven die mensenrechten schenden en ontbossen.

Nu blijkt dat dezelfde banken investeringsfondsen aanbieden aan particulieren, waarin controversiële palmolie bedrijven zitten (Banken bieden beleggingsfondsen aan met omstreden palmoliebedrijven, 20/10). Als je pech hebt, ben je één van die brave burgers die besloot te investeren in een fonds met een duurzaamheidsclaim. Zelfs in die fondsen werden controversiële palmolie bedrijven aangetroffen. De banken vertellen je er niets over; die informatie is zo al even onzichtbaar als de palmolie die in zoveel supermarktproducten verwerkt zit.

Banken doen al jaren hun best om dezelfde uitgekauwde reactie weer in nieuwe jasje te hijsen. Sinds 2001 doen de banken namelijk dezelfde beloftes tot beterschap, en reeds sinds 2001 blijkt dat zich vooral op papier te manifesteren.