Brieven

Brieven

Ethisch schepen verkopen

Wees niet naïef

De Nederlandse scheepsbouwer Damen werkt in Afrika „met dubieuze tussenpersonen”, schreef NRC; het familiebedrijf uit Gorinchem overtreedt „door Nederland onderschreven regels voor ethisch zakendoen” (De doorgeschoten verkooplui van Hollands grootste scheepsbouwer 20/10). Het is echter naïef om te denken dat dergelijke deals zonder geldelijke smeermiddelen of goede politieke contacten van de grond komen. In werkelijk alle sectoren van de economie komt dit voor en overal ter wereld. Jammer dat het zo werkt? Natuurlijk. Zouden de Afrikaanse landen beter af zijn als er niet steeds misbruik werd gemaakt via de zwakste schakels. Jazeker! Maar in dit artikel wordt Damen Shipyards hiervoor aan de schandpaal genageld. De realiteit is: als Damen als enige speler niet meedoet aan dergelijke praktijken, dan kan Hollands grootste scheepsbouwer beter gewoon de deuren sluiten. Is dat de bedoeling?

Lekkere peren

Monocultuur

NRC-redacteuren houden niet van peren; in de kistjes met kantoorfruit die worden bezorgd, blijven de peren altijd het langst liggen, schrijft de krant (Geen peerliefhebber? Jammer, peren zijn goed voor het klimaat, 5/10). In Nederland telen we nauwelijks andere peren dan Conference. Nog steeds worden appelboomgaarden gerooid voor nieuwe conferencebomen. De teelt is betrekkelijk gemakkelijk, je kunt de vruchten groen plukken, transporteren en opslaan. En de consument denkt dan dat de Conference een harde peer is. Met dank aan het grootwinkelbedrijf. In dezelfde krant noemt Janneke Vreugdenhil Conference en Doyenne du Comice. Nu weet Albert Heijn ook niet dat je dat als Doyenné spelt, dus de fout is snel verklaard. Zij vermeldt ook nog de Beurré (weer zonder accent), Hardy en de Triomphe de Vienne, die beide voor de stedeling hooguit op de biologische markt te krijgen zijn. De NRC-redactie heeft groot gelijk: lekkere peren zijn moeilijk te vinden. We hebben geen idee meer.

Zwarte Piet

Douwes loog niet

In haar column schrijft Clarice Gargard dat Jenny Douwes in een debat over Zwarte Piet tijdens een uitzending van RTL Late Night op 12/10 „loog” dat het NCTV-rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 47, maart 2018, Jerry Afriyie’s actiegroep Kick Out Zwarte Piet noemt, terwijl dat rapport juist „nadrukkelijk de blokkeerfriezen als groep [noemt] en niet [Afriyie’s groep]” (Wie wel en wie geen ruimte mag innemen, 18/10). Maar in die uitzending zei Douwes helemaal niet welk specifiek rapport over terreur ze bedoelt, laat staan dat ze loog. Overigens wordt Afriyie’s groep wel met zoveel woorden genoemd in het NCTV Dreigingsbeeld 46 (november 2017).

Beter leven

Stop brandgevaar bij vee

Weer werden duizenden dieren slachtoffer van brand (Vierduizend biggen gedood bij grote stalbrand Heusden, 23/10). In de vee-industrie ligt brandgevaar continu op de loer en bij calamiteiten is ontsnappen vrijwel onmogelijk. Dinsdag maakte McDonald’s bekend in de periode juli-september 1,43 miljard euro winst te hebben geboekt. Grotendeels verdiend met dieronvriendelijke producten uit dit soort stallen. Ik put hoop uit de deze week gestarte Beter Leven-keurmerk-campagne ‘Check ’t label even’ van de Dierenbescherming. Een Groningse boerin bouwde recentelijk als eerste in Nederland een ‘Beter Leven 2 sterren’-varkensstal’; veel leefruimte voor de varkens en uitloop naar buiten: dat betekent diervriendelijker varkens houden en meer kans op ontsnappen bij brand.

Correcties/aanvullingen

Precisie

In het artikel Een ontvoering met militaire precisie (23/10, p. 8) stond dat er in het huis van de oma een worsteling ontstond tussen oma, een tante, een neef en Daniël C. Dat moet Robert B. zijn. Hij is ook degene die bloedend op de grond ligt als de politie arriveert. Daniël C. voegt zich bij de Witte Bergen pas bij de ontvoerders.