De 40 smakelijkste Nederlandse bieren

Bier-top 40 Aan Nederlandse bieren geen gebrek, maar wat zijn de smakelijkste? Drie biersommeliers kozen er 40.

Foto Benning en Gladkova

De gordijnen in het Utrechtse café DeRat zijn nog gesloten, het is 12 uur. Barman Sebastiaan Soetermans opent de deur voor het proefpanel dat zo komt. Hij is zelf net terug uit Oostenrijk, om internationaal erkend biersommelier te worden. Hij heeft het examen gehaald, maar proeft straks niet mee. „Even een maandje alcoholvrij.” Hij begint vast met het spoelen van de glazen. 36 stuks, 12 voor iedere proever, die per ronde 12 bieren zal proeven. Er staan er nog een paar reserve. Nogal een opgave, want wijn mag je uitspugen, maar bier slik je door om het goed te kunnen proeven.

Kim Lentjes komt als eerste panellid binnen. Zij geeft met haar bedrijf Dutch Beer Academy biertrainingen en -workshops. Dan komen ook Dennis Kort en Maurus Wijman binnen. Kort is eigenaar en brouwer van Oldskool Brewery. Wijman geeft les bij Stibon, dat bieropleidingen verzorgt. Alledrie zijn ze internationaal biersommelier. Ze kennen elkaar; het wereldje van Nederlandse brouwers van speciaalbier is klein. Ze hebben hun voorkeuren – de één is dol op Weizen, de ander houdt van koffie-achtige smaken – maar alledrie kunnen ze proeven of het technisch klopt en een brouwfout onderscheiden van ‘in de etalage gestaan’. Of smaken in balans zijn, of ze een verkeerde vergisting of toch echte frambozen proeven.

Afzonderlijk van elkaar hebben ze van tevoren suggesties gedaan voor Nederlandse bieren die landelijk verkrijgbaar zijn, verdeeld over vijf categorieën die ook in veel winkels worden gehanteerd. Ze proeven ze allemaal blind, om onbevooroordeeld een oordeel te geven. Uit die vijf lijstjes bevelen ze er na het proeven steeds 8 aan: bieren die technisch goed gemaakt zijn en er qua smaak bovenuit steken.

Het valt niet altijd mee. In Nederland wordt na pak ’m beet dertig jaar ‘craftbrouwen’ veel moois gemaakt, maar er wordt ook veel geëxperimenteerd – met wisselende resultaten. Zo is er even discussie over de alcoholvrije bock van Vandestreek. Misschien niet het beste bock ooit gemaakt, ook niet het beste alcoholvrije bier. „Maar het is zó goed dat dit eindelijk gebeurt, en ze maken wél goed alcoholvrij bier”, zegt Lentjes. „Die trend moet aangemoedigd worden.” Een dilemma voor het panel, want „je wilt beginnende speciaalbierdrinkers niet afschrikken met mislukte experimenten”, zegt Wijman. Of zoals Kort zegt: „Je hebt hier wel drie kritische eikels bij elkaar.”

Tegen half vijf hebben de drie zich door 66 bieren gebeten. Serieus tot aan de laatste slok. Ze hebben bieren afgekeurd („Schimmel kan écht niet.”) en de hemel ingeprezen („Wow, dit is porno!”). Er zijn bananensnoepjes, nagellak, appelstroop en babykots over tafel gegaan. De gordijnen gaan open. Het café begint langzaam vol te lopen, de gasten hebben ook een mening, Wijman moet zich haasten om les te geven. Om half vijf is het tijd om te stoppen. „En nu een biertje”, zegt Lentjes. „Doe mij maar een Orval.”

Martine Kamsma

Fris & fruitig

Lichtere bieren, kruidig en fruitig. Omvat onder meer weizen en andere tarwebieren. Wij hebben ook de frissere gehopte bieren meegeteld, waaronder veel IPA’s. Let er bij hoppige bieren altijd op dat ze goed bewaard (in het donker, liefst bij een stabiele keldertemperatuur) en zo vers mogelijk zijn. Lekker als het warm is, en bij licht, eventueel kruidig eten.

 • ●●●●●

  Jopen: Witte Rook

  Met afstand het beste bier in deze categorie, vindt het proefpanel unaniem, maar eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Fris en fruitig, zonder meer. Maar wel in een „extreme vorm”. Want ja: dit bier is gerookt.
  ‘Smoked helles Weizenbock’, oftewel tarwebockbier met gerookte mout. Het proefpanel is vooral te spreken over de balans van rooksmaak en tarwe. Er vliegen meteen combinaties met eten over tafel, en men is het eens: asperges met (gerookte) ham.
  Niet iedereen durft gerookt bier aan, geeft het panel toe, maar voor wie het eens wil proberen is dit een goed begin. „Ik denk dat dit een van mijn favoriete bieren ooit is.”

  Smoked helles Weizenbock | 7% | € 3,80

 • ●●●●

  Ramses Bier: Den Dorstige Tijger

  Nee, de brouwerij is niet vernoemd naar de farao’s en ook niet naar Ramses Shaffy. Ramses Bier is vernoemd naar de oprichter, Ramses Snoeij. Volgens zijn eigen overlevering ontdekte hij hoppig speciaalbier van kleine brouwerijen al enkele decennia vóór de rest van Nederland, toen hij als zeventienjarige voor vijf jaar in de VS ging wonen.

  Den Dorstige Tijger is een India Pale Ale, of IPA. Vaak wordt gedacht dat die stijl in het Verenigd Koninkrijk werd ontwikkeld voor de export naar India, waarbij de hop de houdbaarheid zou verlengen. In werkelijkheid was het bier echter vooral voor de thuismarkt bestemd.

  In de twee eeuwen sinds de uitvinding van IPA hebben vooral de Amerikanen het bier verder ontwikkeld. Den Dorstige Tijger past in die traditie. Flink bitter, maar er is ook gedroogd fruit in te proeven. „Een mooi nazomerbier”, vindt het panel. Ook zeer geschikt als aperitief.

  IPA | 6% | € 2,49

 • ●●●●

  Jopen: Life’s a Beach

  In zekere zin is dit bier het tegenovergestelde van de Witte Rook, de nummer één in deze test. Dat ze fris zijn delen ze, maar verder hebben ze weinig gemeen. Life’s a Beach is licht, zomers en (hopelijk) sprankelend vers.
  IPA is een hopeloos brede stijl. Het kan naar ananas ruiken, peperig komt evengoed voor. Dankzij de prominent aanwezige hop smaakt het meestal fris, vrij bitter en soms een beetje harsig. Er bestaan varianten met 10 procent alcohol, maar 6 of 7 procent is gangbaarder. De toevoeging ‘session’ houdt in dat er minder dan 4 procent alcohol in zit. Beter geschikt om in sessie (veel dus) door te drinken. Life’s a Beach is traditioneel en goed gebrouwen, vindt ons panel. Wel heeft deze fles te lang bij de slijter in het schap gestaan. Dat proef je. Het panel hamert nog maar eens op de gouden regel voor alle IPA’s: „Drink het vers, drink het vers!”

  Session IPA | 3,3% | € 2,95

 • ●●●●

  Jopen: Mooie Nel

  De brouwerij uit Haarlem doet bij het proefpanel goede zaken, wat frisse bieren betreft. Mooie Nel is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een klassieker in de Nederlandse bierscene. Het bier is licht bitter, maar nodigt wel uit tot een volgende slok – doordrinkbaar, in vaktermen. Net als bij nagenoeg alle andere bieren in deze categorie is de versheid voor het panel wel een probleem. Het bier is wat zoetig geworden en de hop begint naar humus te ruiken. Nee, niet het gerecht met kikkererwten: de bosgrondsoort met verterende plantenresten.

  IPA | 6,5% | € 2,95

 • ●●●●●

  Van Moll: Doerak

  Wat in de Verenigde Staten voor hiphop geldt, gaat ook op voor IPA-hop: het is East Coast versus West Coast. Brouwers aan de oostkust blijven van oudsher dichtbij de Britse IPA-traditie. Moutiger, fruitig, gebalanceerd. Het westen hopt er met gestrekt been in: bitter, op het agressieve af. Doerak van de Eindhovense brouwerij Van Moll is zonder twijfel een westkust-IPA, concludeert het panel. „Stoer, bitter, weinig balans. Maar vreselijk goed gemaakt.”

  IPA | 7,5% | € 3,20

 • ●●●●●

  Oedipus: Gaia

  Wie in Amsterdam op zoek gaat naar speciaalbier kan niet om Oedipus heen. De brouwerij is niet bang om te experimenteren en heeft een neus voor trends en ontwikkelingen in het buitenland. Deze IPA is dan ook al jaren vast onderdeel van het assortiment. Het aroma van dit bier is in het proefpanel niet onomstreden. Ruikt de hop nu naar dennenbomen of toch een beetje naar pleister? De twee proevers die het meest met IPA hebben, hakken uiteindelijk de knoop door: hop, lekker.

  IPA | 7% | € 3,00

 • ●●●●●

  Gooische Bierbrouwerij: Bubbel

  Een mooie, grote champagnefles vol blondbier gebrouwen met champagnegist. Bubbel voldoet precies aan het cliché van een Gooise bierbrouwerij. Het panel prijst het mooie mondgevoel. De gist heeft de kruidigheid van korianderzaad. Over de balans bestaan twijfels, maar de aanwezigheid van fris koolzuur wordt geprezen. Gelukkig maar. Het blijft uiteindelijk een fles bubbels.

  Blond | 8% | € 9,75 voor 75 cl.

 • ●●●●●

  Gulpener: Ur-Hop

  Van de grote Nederlandse pilsmerken heeft Gulpener het warmste plekje in de harten van het proefpanel. De Limburgse brouwerij toont zich al jaren betrokken bij de ontwikkeling van het Nederlandse bier. De Ur-Hop is een Indian Pale Lager – qua smaak en aroma een kruising tussen pils en IPA. Over de versheid van onze proeffles en de dubieuze moutigheid die ze daardoor bespeuren hebben de panelleden in eerste instantie hun twijfels, maar uiteindelijk mag het van hen in deze lijst niet ontbreken.

  Indian Pale Lager | 5,5% | € 1,39

 • Terug naar boven

  Blond & krachtig

  Zwaardere, blonde bieren doen het goed bij vette vis, gevogelte en harde kazen. In deze categorie vallen populaire Belgische stijlen, zoals tripel. Veel van deze bieren bevatten wat meer alcohol en koolzuur. Hebben vaak een wat zoeter of juist bitterder karakter.

 • ●●●●

  Grutte Pier: Tripel

  Zeven voet groot, met een baard van een meter. Zo sterk dat hij een Fries paard van wel duizend ponden op zijn schouders kon tillen. Grutte Pier was een man van mythische proporties en is nog altijd de volksheld van Friesland. Wie naar hem zijn brouwerij vernoemt, mag met zijn sterke bier niet verzaken. De tripel uit Leeuwarden stelt niet teleur. Fruitig, vol. Een bier dat past in de meest nobele Belgische trappistentraditie. Het is technisch op orde en nog buitengewoon lekker ook, stelt het panel tevreden vast. „Je kunt er je tanden in zetten en dan wil je nog een slok.”

  Tripel | 7,5% | € 2,70

 • ●●●●

  Brouwerij ’t IJ: Zatte

  Bierbrouwen heeft meer te maken met scheikunde dan met kokkerellen. Wegen, schoonmaken, meten, bijstellen. Voorzichtig en secuur, dan pas wordt het wat.
  De Zatte van de Amsterdamse brouwerij ’t IJ vindt het panel nou een voorbeeld van „topvergisting”. Precies goed gemaakt, waardoor aroma’s van banaan en kruidnagel naar boven komen. Hij smaakt wat alcoholisch en is ook een beetje zoet. Maar, een aangename verrassing, „trekt droog weg”. Brouwerij ’t IJ weet wat ze doet. En de Belgische brouwerij Duvel Moortgat trouwens ook – daar wordt dit bier vanwege de grote vraag sinds enige tijd geproduceerd. Als het aan ’t IJ ligt zal dat niet lang zo blijven. Er zijn plannen om Zatte vanaf komend jaar weer in Amsterdam te brouwen.

  Tripel | 8% | € 2,45

 • ●●●●

  Oldskool Brewery: Mosaïc Hopfen Weisse

  De Eindhovense brouwerij Oldskool is opgericht door Dennis Kort, een van de leden van ons panel. Dit bier is niet door hemzelf aangedragen voor de proeverij, maar door Maurus Wijman.
  Oldskool is, net als de meeste van de zeshonderd Nederlandse brouwers, een zogenoemde huurbrouwerij. Dat is een brouwerij die zelf geen ketels heeft maar gebruikmaakt van de installatie van een andere brouwer. Kort laat zich erop voorstaan dat al zijn bieren zijn gebrouwen volgens het Beierse Reinheitsgebot, een vijf eeuwen oude warenwet die buiten gerst, hop, water en (tegenwoordig) gist geen andere ingrediënten in het bier toestaat. De Mosaïc Hopfen Weisse heeft een fruitige gistsmaak, stelt het panel vast. Er is ook fruitige hop gebruikt, van de naamgevende soort mosaic. Het panel vergelijkt de zoetheid van dit bier met snoepjes. Haribo, in vaktermen. Dat zullen veel mensen heel lekker vinden, denkt het panel.

  Hopfenweisse | 8% | € 3,80

 • ●●●●

  Bruut Bier: Gajes

  Hop is een smaak die normaal gesproken niet snel geassocieerd wordt met tripels. Toch is Gajes van de Amsterdamse brouwerij Bruut zeer geslaagd, vindt het panel. „Bam! Hij komt binnen. Bitter, mooie balans.” Ja, ons flesje heeft iets te lang gestaan en ja, er is ook technisch nog wel wat op aan te merken. Maar uiteindelijk moeten we het niet moeilijker maken dan het is. De kwaliteit is goed, de smaak verfijnd. „Heerlijk. Niet nadenken, drinken. En nog een tweede.”

  Hoppy tripel | 8% | € 3,20

 • ●●●●

  Oldskool Brewery: Triple Sec

  Het tweede bier van Oldskool in deze lijst. Het panel proefde blind, waardoor Dennis Kort zonder het te weten ook zijn eigen bier kritisch tegen het licht hield. Het vonnis: vrij zoet, maar toch goed in balans. Over de stijl bestaat bij het proefpanel geen enkele twijfel. Dit móét een tripel zijn, een die vooral de liefhebber van banaanaroma’s zal aanstaan. „Mooi”, klinkt het aan tafel.

  Tripel | 8% | € 3,20

 • ●●●●

  Vandestreek: Hop Art

  Het art-gedeelte van de naam Hop Art was in eerste instantie vrij letterlijk. De Utrechtse brouwerij Vandestreek liet voor de verandering eens niet de etiketten ontwerpen bij het bier, maar brouwde zes bieren die geïnspireerd waren op de etiketten. Aan die serie is inmiddels een einde gekomen, maar de Hop Art IPA is vast onderdeel geworden van hun aanbod. Het bier deed het proefpanel denken aan Duvel. Het had beter in balans kunnen zijn en ook de vergisting is niet perfect geweest. Over het mondgevoel en de kruidigheid zijn de kenners zeer te spreken.

  IPA | 5% | € 2,50

 • ●●●●●

  Two Chefs Brewing: Funky Falcon

  De oprichters van Two Chefs waren voordat ze bierbrouwers werden (het zal geen verrassing zijn) koks. Hun Funky Falcon is een tweetrapsraket. Het bier begint fris en subtiel, zakt vervolgens even weg en blijkt daarna over een rijke moutigheid te beschikken. Die wordt gesteund door het citroengras dat de chefs door de ketel geroerd hebben. Zorg wel dat je een verse fles hebt, want deze funky vogel krijgt zijn vleugels ook van fruitige hop.

  Pale ale | 5,2% | € 2,55

 • ●●●●●

  St. Christoffel: W-IPA

  Menig katholieke automobilist gaat niet de weg op zonder een afbeelding van Sint Christoffel aan boord, de beschermheilige van de reiziger. Toch is hij waarschijnlijk nergens zo prominent aanwezig als in Roermond, waar zijn gulden beeltenis bovenop de kathedraal staat. Daar vindt ook brouwerij St. Christoffel haar oorsprong. Inmiddels is ze in Breda gevestigd. De W-IPA is niet goud- maar koperkleurig. Er wordt wat karamel geproefd en een béétje boter. Een simpel maar elegant bier, vindt het panel.

  Weissen IPA | 6,5% | € 2,49

 • Terug naar boven

  Amber & elegant

  Makkelijk drinkbare donkerblonde en amberkleurige bieren, zoals lichte bockbieren, dunkelweizen en saisons. Doen het goed bij zeevruchten, lamsvlees en stamppot. Ook een aantal populaire, van oorsprong Britse stijlen zoals ales en ambers vallen in deze categorie.

 • ●●●●

  Othmar: Rauch

  Een herfstwandeling met de hond in het bos. Daar denkt het proefpanel aan als ze Othmar Rauch uit het Twentse Ootmarsum proeven. „Je gaat in een supergoede kroeg zitten waar je toevallig langs bent gelopen en dan is het fantástisch.”
  De hele wandeling inclusief kroeg is in het bier terug te vinden. De dennenbomen, het haardvuur, gebalanceerde alcohol… Alleen de natte hond gelukkig niet. Het woord ‘balans’ valt meerdere keren, „Nothing to hate.” De brouwerij waar het rookbier gemaakt is, past in het plaatje. Idyllisch is het woord. Er zijn bomen en een beek, een erf met gebouwen die doen denken aan het Twente van honderd jaar geleden. Helemaal toevallig is dat trouwens niet, Othmar wordt gebrouwen in een openluchtmuseum.

  Rauchbier | 6,2% | € 2,35

 • ●●●●

  La Trappe: Isid’or

  De wereld telt slechts twaalf brouwerijen die officieel trappistenbier mogen maken. De helft daarvan is Belgisch, Nederland telt er twee. De oudste van de twee is de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, waar La Trappe wordt gebrouwen. We proeven blind, maar het panel herkent dit bier direct. De gist kan alleen die van La Trappe zijn: banaan, complex, iets alcoholisch. De gist valt op, excelleert, wordt bewonderd. Isid’or doet een van de panelleden denken aan ‘De Koninck op steroïden’, verwijzend naar het populaire Antwerpse amberbier. „Nee, ik vind niet dat je zoiets mag zeggen”, wordt tegengeworpen. „Nóóit met het La Trappe-gist.”

  Strong ale | 7,5% | € 2,10

 • ●●●●

  Zundert: 8

  De tweede Nederlandse trappistenbrouwerij is Zundert. De leden van de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie, zoals ze officieel heten, maken in de abdij Maria Toevlucht twee bieren. Een quadrupel (Zundert 10) en een koperkleurige tripel (Zundert 8). Net als bij de La Trappe Isid’or wordt Zundert direct aan zijn gist herkend als trappist. Het panel proeft een zoete fruitigheid, maar had graag iets meer CO2 gezien. De sommeliers zouden het bier zelf niet direct bestellen, maar erkennen dat de kwaliteit hoog is. Ze weten bovendien dat het in een café gretig aftrek zou vinden. „Ik zou een fust in een avond leeg kunnen tappen”, zegt een van hen. In theorie dan, want Zundert is alleen te krijgen op fles.

  Tripel | 8% | € 2,50

 • ●●●●●

  Ramses Bier: Naar de Haaien

  Zeebonken dronken ooit bier aan boord omdat ze van gewoon water ziek zouden worden. Het zat in grote houten tonnen en was gehopt voor de houdbaarheid. Door dat scheepsbier liet Ramses zich inspireren voor Naar de Haaien. Om in het maritieme thema te blijven, is bij het brouwen zeewater en zeewier gebruikt. De houten tonnen zijn te herkennen in de rooksmaak. Het resultaat is kruidig, maar met iets te veel koolzuur.

  Scheepsbier | 6,6% | € 3,60

 • ●●●●●

  Uiltje Brewery: Mr. Feathers

  Van verlegenheid kan je de Haarlemse brouwerij Uiltje niet betichten. Al jaren brengen ze bieren met namen als FF Lekker Met Je Bek In Het Zonnetje en Dikke Lul 3 Bier, boude smaken to match. Ook Mr. Feathers is stevig gehopt en zaait daarmee verdeeldheid in het panel. Zurig, samentrekkend, zegt de een. Maar mogelijk speelt de versheid een rol. Er is één grote fan. „O jongen jongen, wat een hop! Hier kan je me ’s nachts voor wakker maken!”

  Hoppy red ale | 4,6% | € 2,95

 • ●●●●●

  Bird Brewery: Barley Bird

  Bird Brewery zet het vogelthema van Uiltje voort, maar pakt de zaken net even anders aan. De oprichters hechten aan balans, zeggen ze zelf. Extreme smaken passen hun niet. Toch is in de Barley Bird volgens het panel juist de balans ver te zoeken. Het is vooral… zoet. Suiker, mout, rood fruit, alles vliegt over tafel. „Hoeveel meer namen voor zoet kan je verzinnen?” Maar het panel heeft wel een idee. Dessertbier, waarom niet? Eén flesje op tafel, samen delen.

  Barley wine | 10% | € 3,75

 • ●●●●●

  Walhalla: Ares

  Bier voor de goden, maakt Walhalla naar eigen zeggen. Deze American amber is gemaakt voor Ares, zoon van Zeus en Hera, god van de oorlog. Een „onbetrouwbare minnaar”, geeft de Amsterdamse brouwerij zelf toe. Daar kan het panel zich in vinden. De balans kan beter. Het panel proeft peper, maar hij is vooral aan de zoete kant.

  American amber | 6% | € 2,85

 • ●●●●●

  Eem Bier: Prachtig

  Hij heeft eigenlijk zeven dagen per week vakantie, heeft hoofdbrouwer Ruud van Moorst van Eem Bier wel eens gezegd. Toch is hij niet van plan om de rest van zijn dagen te slijten in zijn onlangs geopende brouwerij in Elburg. Kreta, daar wil hij uiteindelijk oud worden. Eerst heeft hij nog wat werk te verrichten aan zijn amberbier met rogge, vindt het panel. De smaak heeft iets gebrands, en ook iets van een wijnbal. De vergisting kan volgens de kenners beter.  

  Rye amber | 7% | € 3,35

 • Terug naar boven

  Donker & rijk

  Bieren voor bij het haardvuur. Soms smaken ze geroosterd, naar koffie of chocola. Andere zijn zoet, zoals de zwaardere donkere abdijbieren. Leggen genoeg gewicht in de schaal om te serveren naast eten met stevige smaken, zoals rundvlees, wild of blauwschimmelkaas.

 • ●●●●

  Van Moll: Ons Blackie

  Zichtbaar onder de indruk houdt een van de panelleden zijn glas in de lucht. Hij walst het rond en kijkt hoe het bier traag en stroperig terug naar de bodem zakt. „Die tránen in het glas, dit is brouwkunst. Zoveel respect voor.” Ons Blackie (vernoemd naar een niet nader gespecificeerd huisdier) is een imperial stout. Een stevige stijl met donkergeroosterde mout en smeulende complexiteit die het panel meer dan aanstaat. Fluwelig, pure chocolade, donkere koffie, tannines. „Like an angel pissing on your face”, zegt een panellid. De brouwer maakte zelfs een bijpassende playlist op Spotify: Nina Simone, Nine Inch Nails, PJ Harvey.  

  Imperial stout | 9% | € 2,99

 • ●●●●

  Duits & Lauret: Houtgerijpte Rook Dubbelbock

  Het heeft iets van gerookte zalm, dit bier. Beukenhout. Alles wat je moet weten over de smaak zit eigenlijk al in de naam. Het is een dubbelbock met gerookte mout, gerijpt op hout. Echt iets voor het najaar. Bovendien buitengewoon goed gemaakt, vindt het panel. Deze dubbelbock wordt gebrouwen in Fort Everdingen, bij Utrecht. Het is hun meest bekroonde bier, stellen de makers. Een tip van een van onze sommeliers: dit bier kan je laten rijpen op fles – zelfs tot voorbij de uiterste houdbaarheidsdatum.  

  Dubbelbock | 7,5% | € 2,99

 • ●●●●

  Muifel Brouwerij: Zuster Agatha

  Met 10 procent alcohol of meer en zijn donkere kleur geldt de quadrupel als de zwaarste van de abdijbieren. De smaak is rijk en fruitig, zwaarder dan een dubbel en donkerder dan een tripel. Het maakt de stijl bij uitstek geschikt om op vat na te rijpen. Voor een enkele fles betaalt de liefhebber dan soms tientallen euro’s. Muifel is gevestigd in Brabant, de thuisprovincie van de Nederlandse trappistenbrouwerijen. Zuster Agatha is het vlaggenschip. En inderdaad: er wordt eens per jaar ook een houtgerijpte variant geproduceerd. Het bier is met zijn karameltonen soepel, maar wel stevig alcoholisch. Van het proefpanel had het meer body mogen hebben.  

  Quadrupel | 10% | € 2,75

 • ●●●●

  Texels: Stormbock

  Texels geldt als een van de meest professionele speciaalbierbrouwerijen van Nederland. Al sinds de doorstart in 1999 wordt gewerkt aan een serieuze onderneming die niet op de wereld is om maar wat aan te rommelen. Stormbock is een complex, moutig bier waarin ook de gist een uitgesproken rol speelt. Iets aan de zoete kant misschien. Overigens staat er geen houdbaarheidsdatum op. Dat is volgens de brouwerij omdat het met de jaren lekkerder wordt.  

  Gerstewijn | 10% | € 2,60

 • ●●●●

  De Bebaarde Brouwer: Stoppelbaard

  Étienne Vermeulen, zoals De Bebaarde Brouwer eigenlijk heet, maakt al ergens anders bier: bij Kaapse Brouwers in Rotterdam. Toch voelde hij kennelijk de behoefte om ook een plek te hebben waar hij in alle vrijheid tot zijn eigen brouwsels kan komen. Stoppelbaard is een stout die doet denken aan sterke espresso. Stevig geroosterd, inclusief de ziltige zurigheid. „Friszuur bitter”, vat het panel het samen.  

  Stout | 6,5% | € 2,95

 • ●●●●

  Raven Bone Hill: Jolly Roger

  Raven Bone Hill uit Maassluis noemt zichzelf „ontwerper” van bier „van licht en fris tot RAL9005 donkerzwart”. De Jolly Roger, vernoemd naar de piratenvlag, is vermoedelijk het donkerzwarte deel van hun bierenregenboog. Het is een toegankelijk bier. Droog, maar ook koffie en bittere chocola. „Subtiel”, zegt het panel. Ondanks zijn gespierde zeeroverskarakter zeer goed doordrinkbaar.  

  Black ale | 6,5% | € 2,95

 • ●●●●●

  Grutte Pier: Kracht in de nacht

  Zou dit een stout moeten zijn?” Ja, het staat toch echt op het matzwarte flesje: „Kracht in de Nacht, Fries Helden Stout”. In dat flesje mag het bier twaalf maanden rusten. Een „bezinningsperiode”, noemt Grutte Pier het zelf. Het heeft fruitige tonen ontwikkeld, stelt het panel vast. Gedroogd fruit, zwarte bes. Appelstroop. O, en het zwaard dat op het flesje staat gedrukt, glowt ook nog eens in the dark.  

  Stout | 6,7% | € 2,50

 • ●●●●●

  Hertog Jan: Grand Prestige

  Grand Prestige van Hertog Jan heeft een beetje de naam speciaalbier voor studenten te zijn. De schappelijke prijs en de beschikbaarheid in de supermarkt spelen ongetwijfeld een rol. Het is een fruitig donker bier met karameltonen. „Candycrush”, klinkt het in het panel. Overigens ook verkrijgbaar in een veel exclusievere vatgerijpte uitvoering, bijvoorbeeld uit bourbon barrels. Dan zeker niet te krijgen in de supermarkt. En ook niet goedkoop.  

  Gerstewijn | 10% | € 1,35

 • Terug naar boven

  Intens & uitdagend

  Bieren voor avonturiers. Stevige smaken, verrassende combinaties. Black IPA’s, rookbieren, zure bieren. Hier kom je van alles tegen. Dit is de categorie waar de echte liefhebbers opereren. Verzamelaars gaan op zoek naar bieren vinden die slechts een keer gebrouwen worden en soms jaren gerijpt zijn. Zeer beperkt in oplage, maar bij iedere goede speciaalzaak te koop.

 • ●●●●●

  Bax Bier: Koud vuur

  Het valt even stil. Het panel is onder de indruk. „Dit is porno”, stelt iemand vast, en hij krijgt bijval. „Heel complex. Iets geroosterd, maar héél doordrinkbaar. Mondgevoel heel goed.” Koud Vuur moet een van de beste Nederlandse bieren van dit moment zijn. Het wordt gemaakt in Groningen, waar Bax ook zijn eigen proeflokaal heeft. Basis is havermout met gerookte en geroosterde gerstemout. „Packs a punch.” Vol van smaak, maar niet zo vol dat het stout dreigt te worden – de straffere broederstijl van de porter. Het panel is fan. Zoals een dolenthousiaste Groninger het zou samenvatten: kon minder.  

  Smoked porter | 6,5% | € 2,45

 • ●●●●

  Rock City: Wally Wally

  In het woud aan IPA-varianten is het moeilijk met iets nieuws te komen. Toch werd dit jaar een kakelversie variant toegevoegd aan de officiële stijlrichtlijnen van de Amerikaanse Brewers Association: de New England IPA. De bieren worden omschreven als fruitig of sappig. Ze zijn troebel, zeer hoppig maar (nagenoeg) niet bitter. Ze bevatten doorgaans hooguit 7,5 procent alcohol. Zo niet Wally Wally, uit Amersfoort, daar zit 7,9 procent in. Dit is namelijk een double New England IPA. Wally Wally ruikt naar rijpe peer, perzik. De smaak is hoppig , maar ook moutig en vol. Dit is hoe een double NEIPA moet zijn, als je ervan houdt.  

  New England style double IPA | 7,9% | € 3,50

 • ●●●●

  Lux Brewery: Luxe Frambozen Stout

  Even staat het proefpanel op het verkeerde been. Is er iets misgegaan in het brouwproces waardoor deze stout iets zuurs heeft? Nee, kraakt een van de proevers de puzzel, er zijn gewoon vruchten aan toegevoegd. Frambozen, om precies te zijn. Ster van de stout is geroosterde mout, maar die smaak komt door het geweld van het fruit nauwelijks naar voren. Het is maar de vraag of dat een probleem is. Het donkere graan draagt bij dit bier vooral bij aan de body en het mondgevoel. En dat doet deze frambozenstout goed: hij blijft luxueus lang hangen.  

  Frambozenstout | 7,5% | € 3,75

 • ●●●●

  La Trappe: Quadrupel

  Wie op de populaire bierapp Untappd zoekt naar de beste quadrupels ter wereld vindt in de top-10 zeven bieren van La Trappe. Het gaat dan om een van de vatgerijpte varianten van hun klassieker, de Quadrupel. De zogenoemde Oak Aged-serie heeft onmiskenbaar meer complexiteit, maar ook dit bier kan in deze lijst niet ontbreken. Aardbeien of Haribo brengt deze echte trappist. Zeker voor de open haard heeft een mens dat soms gewoon nodig.  

  Quadrupel | 10% | € 2,25

 • ●●●●

  Ramses Bier: Trilobiet

  „Dit is een driehoek met een uitroepteken erbij. Wees gewaarschuwd”, zegt een van de panelleden terwijl hij zijn glas neerzet. Nee, de Trilobiet van Ramses is geen allemansvriend. „Heftig, heftig, heftig. Strak- en strakdroog. Megabitter. Lycheehoppen, mangohoppen, grapefruitachtige tonen.” Alleen voor echte hopliefhebbers dus. Aan alle kanten té, moet ook de grootste apologeet in het café toegeven. „Maar wél lekker.”  

  Triple IPA | 9,3% | € 3,25

 • ●●●●●

  De Molen: Hel & Verdoemenis

  Bijna alle bieren van de Bodegraafse brouwerij De Molen krijgen de toevoeging ‘-ish’. Je hebt IPA-ish, porter-ish, barley wine-ish, saison-ish… Je kan het opvatten als recalcitrantie, non-conformisme aan te rigide bierstijlen. Je kunt het natuurlijk ook zien als een manier om je in te dekken. De Hel & Verdoemenis is een imperial stout-ish: stevig, donker bier met flink wat alcohol. Zoute drop en espresso.  

  Imperial stout-ish | 10% | € 3,60

 • ●●●●●

  Oedipus: Swingers

  „Voor mij ondrinkbaar, maar een goeie gose is het”, zegt een van de panelleden. Het is inderdaad een acquired taste, een smaak die je moet liggen. Gose heeft veel koolzuur en is friszuur. Het meest kenmerkende ingrediënt is echter zout. Dit bier heeft iets van groene aanmaaklimonade, zegt een van de panelleden, en ook is het voor de stijl wat aan de zure kant. Maar de echte liefhebber weet hier wel raad mee.  

  Gose | 4% | € 2,85

 • ●●●●●

  Big Belly Brewing: Æthelstan

  Æthelstan, die leefde in de negende en tiende eeuw, wordt gezien als de eerste koning van Engeland. In deze versie van de Bredase brouwers Big Belly is het een peated imperial porter. Een royaal donker bier waar de rokerige smaak van turf in te herkennen is. Het panel houdt er een ietwat trekkend gevoel in de mond aan over, maar proeft ook rood fruit en chocola. Koning Æthelstan overleed trouwens op 27 oktober 939. Wij gedenken hiermee zijn 1.079ste sterfdag.  

  Peated imperial Porter | 10% | € 3,40

 • Terug naar boven