Opinie

Bevrijd de vieze man!

onderzoekt wekelijks de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zijn ze groter of kleiner dan we denken? Deze week: staand plassen.

Japke-d. Bouma

Ik kan ermee tot het einde van deze column wachten, maar ik zeg het liever meteen: mannen zijn grotere viespeuken dan vrouwen. Je hoort wel eens mensen beweren dat vrouwentoiletten viezer zijn dan mannentoiletten, „maar dat is een fabeltje”, zegt Ronald Bruins als ik hem erover bel.

Bruins is hoofdredacteur van Service Management – „het grootste platform over professionele schoonmaak” – en dat voert al sinds 1984 (!) het nationale toiletonderzoek uit. Daar komt altijd weer uit dat mannenwc’s viezer zijn dan die van vrouwen en als dat een keer niet zo is, is dat slechts de uitzondering die de regel bevestigt.

Dat is ook wel logisch, zegt Bruins. „Er kan domweg meer misgaan op een mannentoilet.” Hij bedoelt: mannen spetteren meer omdat ze staand plassen. „Soms mikken ze ook niet goed.” Dat merk ik ook: dat mannen die zich ergens beter op weten te richten, vaak opgeruimdere types zijn.

Maar mannen zijn natuurlijk niet alleen viezer op toiletten. Het is ook mijn indruk dat mannen vaker neuspeuteren, minder vaak zichzelf en hun huis schoonmaken en minder goed afvegen en handen wassen op het toilet, dan vrouwen.

Natuurlijk, vrouwendispuutshuizen zijn de vieste ter wereld, maar waar die vrouwen tien jaar later allemaal weer keurig de strepen uit de pot vegen, blijven mannen vaker de rest van hun leven in vieze gewoontes hangen.

Waarom toch? Zou al dat staand plassen euforisch maken, zo van ‘ik spetter de boel toch al onder, dus waarom niet de hele wereld?’ Dat zal toch niet? Ik denk ook niet dat het komt doordat mannen niet kúnnen schoonmaken. Als ik ze hun auto zie wassen, springen me soms de tranen in de ogen, zo veel toewijding en precisie komt daarbij kijken.

Het is ook niet dat het hen aan kennis over hygiëne ontbreekt. Als je een man vraagt of hij even een doekje over het aanrecht wil halen, krijg je meestal een goed, sluitend verhaal of je wel weet hoeveel bacteriën er in zo’n lapje zitten.

Waarom zijn er wél vaginale capsules, maar geen frisse eikeldoekjes voor mannen?

Nee, ik denk dat de oorzaak veel ernstiger is, en dat is dat wij, de samenleving, de vieze man laten stikken. Ik denk aan de cosmetica-industrie die zich wél enorm hardmaakt voor frisse geslachtsdelen voor vrouwen, met intieme doekjes, -sprays, inlegkruisjes met bloemetjesgeur en vaginale capsules, maar nog steeds geen frisse eikeldoekjes in het schap heeft gebracht.

Ik denk ook aan de ontwerpers van openbare toiletten die nog steeds geen privékraantjes op mannentoiletten hebben ontwikkeld waar ze hun fluitje even ongezien onder kunnen afspoelen na het plassen. Ik denk ook aan al die mannen die hun persoonlijke hygiëne wél op orde hebben, maar tegen hun stinkende vrienden in de voetbalkantine niet durven beginnen over deodorant, scheermesjes en vochtig toiletpapier.

Maar ik denk natuurlijk vooral aan al die vrouwen die momenteel de vieze man in zijn sop gaar laten koken. „Vrouwen zouden veel vaker tegen mannen moeten zeggen dat als ze stinken, ze geen seks krijgen”, zei mijn goede vriend A. laatst. „Dat maakte op mij in ieder geval enorme indruk.”

Daarom zeg ik, tegen al deze partijen in de samenleving: jongens, pak je verantwoordelijkheid en bevrijd de vieze man. Waarom?

Omdat hij het waard is.

Tips via @Japked op Twitter.