Beurzen

Slechtste beursdag VS sinds 2011 trekt Azië mee omlaag

Na een zeer slechte handelsdag op Wall Street kregen de Aziatische beurzen donderdag een flinke tik. De Japanse Nikkei-index daalde tot de laagste stand in zes maanden. In Europa was de sfeer anders: de Amsterdamse AEX-index opende met een klein verlies, maar stond aan het einde van de ochtend op winst. De beurs in Frankfurt was op dat moment nagenoeg vlak. De Londense FTSE 100, de index van de honderd grootste Britse beursfondsen, raakte donderdagochtend wel zo’n 0,3 procent kwijt.

De Amerikaanse beurzen beleefden woensdag de slechtste handelsdag sinds 2011. Daarbij raakten de Dow-Jonesindex (-2,4 procent) en de S&P 500-index (-3,1 procent) hun jaarwinst kwijt. De Nasdaq (-4,4 procent) beleefde zijn slechtste dag in iets meer dan zeven jaar. Beleggers kregen (deels tegenvallende) kwartaalcijfers van een flinke reeks bedrijven te verwerken. Op de achtergrond sluimeren toenemende zorgen over handelsspanningen die wereldwijde economische groei afremmen. Ook leeft bij beleggers de angst dat de winsten van bedrijven aan hun piek zitten. Dat zorgde bij elkaar voor een zeer nerveuze handelssessie. (ANP/AP)