Africa Museum bij Brussel na renovatie onder vuur vanwege kunst uit Congo

‘Congolese kunst voor de Congolezen’. Met die slogan is het Africa Museum in de Brusselse voorstad Tervuren zes weken vóór de feestelijke opening onder vuur genomen. Het museum, dat de afgelopen vijf jaar dicht was wegens renovatie, is in België door twee open brieven in landelijke kranten onderwerp geworden van een maatschappelijk debat, dat op opiniepagina’s en in talkshows tot felle reacties heeft geleid.

Dertig steunbetuigers van Bamko-Cran, een stichting die ijvert voor meer diversiteit in de samenleving, stelden eind september voor om het museum voorlopig niet te heropenen. Eerst dient volgens hen te worden aangetoond dat de vaste opstelling vrij is van koloniale roofkunst.

Dertig museummedewerkers en academici publiceerden vorige week donderdag nog een open brief. Daarin vroegen zij zich af of België de oproep van de Franse president Macron om Afrikaanse kunst terug te sturen naar de landen van herkomst wel serieus genoeg neemt. Er werden aanbevelingen gedaan hoe het museum daarmee kan beginnen.

Het voormalige Koloniënpaleis, zoals het Africa Museum bij de oprichting in 1897 heette, is voor de renovatie vaak „het laatste koloniale museum ter wereld” genoemd. Het museum werd opgericht op verzoek van de Belgische koning Leopold II en betaald met opbrengsten uit Congo, op dat moment zijn persoonlijk eigendom, en van 1908 tot 1960 een Belgische kolonie.

Themabijlage Koloniale Roofkunst pagina C4-15