Ziekenhuis Lelystad sluit per direct afdeling verloskunde

Vanwege het dreigende faillissement heeft het MC Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam besloten om geen nieuwe patiënten toe te laten.

Het MC Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad.
Het MC Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad. Foto Bram Petraeus

In het MC Zuiderzee ziekenhuis in Lelystad vinden alleen nog “direct medische noodzakelijke operaties” plaats. De afdeling verloskunde werd woensdagmiddag per direct gesloten en zieke kinderen van de afdelingen klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde worden overplaatst naar omliggende ziekenhuizen. Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht.

Volgens de burgemeester van Lelystad Ina Adema is een faillissement “begin volgende week niet uit te sluiten”. De gemeenteraad van de tweede stad van Flevoland steunde woensdagavond unaniem een motie om het ziekenhuis te behouden, dat meldde wethouder Elly van Wageningen (ChristenUnie) op Twitter.

Twitter avatar ellyvwageningen Elly van Wageningen Motie voor steun behoud ziekenhuis in Lelystad unaniem aangenomen. Samen strijden voor goede zorg in Lelystad.

Burgemeester Altena gaf aan dat ze er alles aan gaat doen om te zorgen dat het ziekenhuis blijft, maar gaf ook aan dat zij hier niet over gaat. “Er is één probleem: daar gaat de gemeente of de provincie niet over. De zorgverzekeraars spelen hierin de hoofdrol.” Volgens Cees de Bruin, voorzitter van de cliëntenraad, is er een serieuze overnamekandidaat voor MC IJsselmeerziekenhuizen. Dat liet hij weten aan de NOS. Er zou geen belangstelling zijn voor het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam.

Het MC Zuiderzee is een van de vier locaties van de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland. Dit ziekenhuis en het MC Slotervaart verkeren in acute geldnood en hebben afgelopen dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. De reden is dat Zilveren Kruis, de belangrijkste financier voor beide ziekenhuizen, geen noodkrediet wilde verstrekken.

Afspraken met ‘cruciale leveranciers’

De sluiting van de afdeling verloskunde op het MC Zuiderzee was zo plotseling dat er geen ruimte was voor een vrouw die op het punt van bevallen stond en al onderweg was naar het ziekenhuis in Lelystad. Zij moest naar het ziekenhuis in het Friese Sneek, schreef Omroep Flevoland.

Lees ook: Ineens dreigt bankroet voor twee grote ziekenhuizen

Ook kan de poliklinische apotheek van het ziekenhuis in Lelystad niet alle medicatie meer leveren. Patiënten moeten “uitwijken naar apotheken in de omgeving”, schrijft MC Zuiderzee. Het ziekenhuis gaat met “cruciale leveranciers” afspraken maken om tijdens de uitstel van betaling er voor te zorgen dat de zorg niet in gevaar komt.

Uitzendbureaus trekken personeel terug

Vanwege het dreigende faillisement van de MC IJsselmeerziekenhuizen hebben meerdere uitzendbureaus besloten om niet langer hun personeel in te zetten. Daardoor vallen per direct IC-verpleegkundigen weg, en verpleegkundigen op de spoedeisende hulp. Ook worden er andere zorgdiensten waarvoor uitzendkrachten stonden ingepland, niet ingevuld.

Volgens een woordvoerder van Zilveren Kruis komt “vooralsnog de zorgplicht niet in het geding”. Het personeel van de ziekenhuizen wordt donderdag bijgepraat over de situatie.

Geen nieuwe patiënten in MC Slotervaart

Vanwege het dreigende faillissement heeft het MC Slotervaart besloten om geen nieuwe patiënten toe te laten. De operatiekamers en de intensive care blijven alleen operationeel voor patiënten die op “dit moment in het ziekenhuis liggen”, schrijft het ziekenhuis in Amsterdam in een persbericht.

Het bestuur van het ziekenhuis en de bewindvoerders hebben woensdagavond overeenstemming bereikt met zorgeverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis, dat er geld beschikbaar komt om zorg te kunnen blijven verlenen voor de patiënten.